Неузнаваемата Били Айлиш на корицата на Vogue: Нова визия, нова музика, нов живот

Наричат я "гласът на поколението". Името й се превърна в емблема на славата, която интернет може да създаде около един огромен талант. Тя е момичето, което показа, че женствеността е нещо много по-дълбоко от повърхностното впечатление за външния вид.

На 19 години Били Айлиш е готова за нова трансформация, нова музика и нов живот.

Черните коси, преливащи в електриково-зелено, вече са в миналото. Широките тениски и спортни панталони - също. На корицата на британския Vogue в броя за юни 2021 г. стои напълно променена жена, от която читателите трудно ще откъснат поглед.

Подготовката за този момент отнема месеци, а Били Айлиш се принуждава да имитира собствения си стил със специално изработена перука, за да не издаде промяната пред феновете си. Последователите й в социалните мрежи обаче разбират, че става нещо странно. Една от тях публикува цяло 18-серийно разследване в TikTok по случая.

През февруари и март певицата най-после разкрива новото си "Аз", а снимката на платинено русите й коси чупи рекорда по най-бързо достигане на 1 млн. харесвания (за 6 минути). За два дни публикацията стига до 3-то място в класацията на най-популярните постинги в Instagram.

Айлиш е била подготвена за евентуално лично разочарование след необичайната за нея промяна. Сега обаче не съжалява ни най-малко. Споделя, че се чувства "повече като жена" пред Vogue.

Трансформацията й се случваше пред очите на всички. На 13 години тя се превръща в неочакван онлайн-хит, след като пуска песента Ocean Eyes в SoundCloud. Парчето, записано заедно с брат й Финиъс О'Конъл, е предназначено само за учителя й по танци, но се сдобива с огромна популярност в аудиоплатформата.

Двамата записват първия солов албум на Били през 2019 г. - "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?" - без намесата на професионални лейбъли. Кариерата на Айлиш е поредица от рекордни постижения. Тя е най-младата певица, печелила "Грами" за "Най-добър албум на годината". На 18 години й се падна и честта да запише тематичната песен за последния Бонд с Даниел Крейг ("No Time To Die") - отново историческо постижение за толкова младо момиче. Тя е първата изпълнителка, родена през 21 век, която прави хит No. 1 в американските чартове. Мистичният й глас напълно промени звука на попмузиката.

Звездният статут на Айлиш е отражение на израстването на ново поколение. За разлика от останалите музиканти, чиято слава избухва в тийнейджърските им години, тя не се чувства длъжна да "полира" посланията и темите на песните си. Вместо това вплита в тях дълбоко лични преживявания и емоции, а Елтън Джон я сравнява с легенди като Били Холидей и Сара Вон.

Идеята за сексапилната визия от 50-те години на Холивуд е лично нейна, но има доста по-дълбок смисъл от желанието да демонстрира зрелостта си. Новият й сингъл е разобличение на насилниците, който експлоатират подрастващите момичета.

"Тялото беше първоначалната причина за депресията ми, когато бях по-малка", казва тя пред Vogue. Психическото й претоварване се влошава, когато на 13 г. е принудена да спре тренировките по танци заради контузия. Оттам идва и решението й да се облича само в свръхобемни дрехи - образ, който славата й превърна в тема на дебат.

"Колкото повече интернет и светът се интересуват от човек, който прави нещо, с което те не са свикнали, толкова по-висок пиедестал му изтигат - а това е още по-лошо", казва тя по повод постоянното обсъждане на външния й вид в социалните мрежи.

На корицата на Vogue Били е облечена в корсет. Привлича я не само красотата на дизайна му, но и ограничителната му функция: "Ако трябва да съм честна с вас, мразя корема си и затова го сложих". Тялото, казва Айлиш, е "най-дълбоката й несигурност".

Тя си дава сметка, че онези, които я използваха като икона на позитивното отношение към естествените женски форми, може да останат разочаровани.

"Моята идея е, че мога да правя каквото си поискам", отговаря Айлиш на бъдещите си критици. Увереността е единственият подтекст на новата визия - "Идеята е да бъдем такива, каквито се чувстваме добре. Ако искаш да носиш рокля, която може да се стори твърде голяма на някого, м***ната му - щом смяташ, че изглеждаш добре, значи изглеждаш добре".

Идолизирането на досегашния й външен вид на фона на по-оскъдно облечените поп-звезди, понякога също може да крие женомразки стереотипи - освен това притеснява самата Били Айлиш.

"Заради начина, по който светът гледа на мен, никога не съм се чувствала желана. Но така е било и през целия ми живот. Не съм сигурна дали има някаква връзка със славата", казва тя.

Айлиш обръща внимание на стереотипите, които развлекателната индустрия налага по отношение на жените, излъчващи класически сексапил.

"Те са тотално различни образи от този на прилежната съпруга. Това ме подразни ужасно много. Всички смятат, че не може да направиш семейна жена от една кучка. Само че сте привлечени към нея, нали? Създали сте този образ. Изведнъж излиза, че си лицемерна, ако поискаш да покажеш тялото си. Ставаш "лесна", ставаш "уличница". Ако е така, аз изпитвам гордост. Аз и всички момичета сме кучки, м***ната му. Хайде да преобърнем тези разбирания и да открием силата си в тях. Показването на тялото не може да е повод за отнемане на уважението към една жена", казва Айлиш.

Когато пандемията настъпи през март 2020 г., прекъсна световното турне на Айлиш. Неочакваната едногодишна пауза е дала възможност на нея и брат й да запишат нов албум в домашното си студио. За себе си тя казва, че е "пораснала и подобрила гласа си значително". Промяната е един от най-добрите подаръци в света, според нея.

В песента си Your Power тя описва мъжете, които влизат в покровителствени връзки с непълнолетни момичета, твърдейки, че не са подозирали колко млади са те.

"Бих искала хората да ме слушат, а не да се опитват да разгадаят за кого пея; не това е смисълът на музиката ми. Не става дума за конкретен човек. Може би хората ще си помислят, че обсъждам този проблем, защото съм в музикалната индустрия. Не, пич, така е навсякъде. Не познавам нито едно момиче или жена, които да не са имали подобни странни или наистина ужасни преживявания. А същото се отнася и за мъжете - младите момчета са експлоатирани постоянно", казва тя.

"Преди не разбирах защо възрастта има толкова голямо значение. Разбира се - така се чувстваш, когато си млад, защото никога не си бил по-възрастен от това. Смяташ, че си много зрял и че всичко ти е ясно. Но не си длъжен да знаеш всичко. Хората забравят, че когато пораснеш още малко, може да осъзнаеш, че преживяванията ти са били ужасно сбъркани", казва Айлиш.

Самата тя признава, че е станала обект на подобна експлоатация като по-млада. Не разкрива кой е злоупотребил с доверието й, но казва, че не е човек от музикалната индустрия. Дава си сметка, че ще бъде подложена на критики заради комбинацията между признанието си и визията от корицата на Vogue.

"Ще се оплакваш, че са се възползвали от теб като малолетна, а след това ще изложиш гърдите си на показ? Да, тъпако. Ще го направя, защото няма извинение".

Тя не се притеснява от това, че някои от първоначалните й фенове може да се разочароват от новия й външен вид.

"Хората винаги казват: "А какво би казала по-младото ти "Аз", ако те види сега"?. Добре е да се замисляш по този въпрос в някои случаи, но също така не смятам, че трябва да се опитваш да бъдеш личността, която младото ти "Аз" е искало. Не бива и да се опитваш да си онази личност, която бъдещото ти "Аз" ще бъде. Трябва да си такъв, какъвто усещаш себе си и искаш да бъдеш в този момент, иначе ще полудееш", казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024