Снимка: © Getty Images

Допреди началото на Covid-пандемията през пролетта на 2020 съоснователите на BioNTech Угур Шахин и Йозлем Тюречи работеха по лекарство срещу рак. Двамата съпрузи трябваше да променят фокуса си и помогнаха за създаването на ефикасен и безопасен препарат срещу коронавирус, който ги направи мултимилиардери и спаси стотици хиляди животи.

Сега лекарите зад успешната немска фармацевтична компания се връщат към голямата си цел и вече са постигнали огромен пробив.

Терапията им срещу няколко вида рак използва същата технология – иРНК – и е показала забележителни резултати при опитите с мишки. Специален коктейл от иРНК е бил инжектиран в организмите на 20 животни с меланома, като при 17 от тях е произвел достатъчен на брой цитокини, които първо са свили, а след това са убили туморите в рамките на 40 дни.

В проучването участва още френската компания Sanofi. Големият пробив ще бъде последван от изследвания при хора с тежки ракови образувания. В ход вече е фаза 1/2 на мащабно проучване с 231 пациенти. Учените разполагат с предварителни данни от ноември 2020 за 17 души, при които не се наблюдават сериозни странични ефекти.

Засега лекарството атакува меланома и специфични големи тумори, когато се използва в съчетание с други терапии.

Резултатите от изследването с мишките бяха публикувани в медицинското списание „Science Translational Medicine“. Лечението носи името SAR441000 (BNT131). Точно като при Covid-ваксините на Pfizer/BioNTech, и тук е използвана информационна РНК, която трябва да даде инструкции на организма за образуване на протеини. В случая коктейлът от иРНК води до създаване на 4 молекули цитокини, които се борят срещу тумора – IL-12, IL-15, интерферон-алфа и граулоцит/макрофаг стимулиращ фактор.

Проблемът е, че могат да бъдат токсични за организма, а краткият им живот ги правеше трудни за прилагане като терапия на пациенти. Предходни проучвания показват, че цитокините свиват туморите и дори могат да ги премахнат, но при постоянно прилагане нивата им на токсичност се вдигат и това води до обратен ефект.

Затова учените са се опитали да ги инжектират директно на определеното място чрез вирусни вектори, но това е водело до генетични проблеми и нежелан отговор на имунната система. Търсел се е безопасен начин организмът да бъде накаран да създаде цитокините в желаната зона, за да се ограничи достъпът им в цялото тяло. Решението е иРНК.

„Това е идеалната терапия, която осигурява преход на цитокините, които могат да бъдат доставени и допълнително настроени, за да се активират върху естествените имунни рецептори“, пишат авторите на проучването.

Коктейлът от иРНК кара тялото да създаде протеини в огромни количества, които са готови да отблъснат бързо разрастващата се маса от ракови клетки.

При опитите с мишки учените са установили, че цитокините не само са унищожили клетките на меланома, но са „отпътували“ навън, за да смалят размера на ракови клетки и в белия дроб. Изследването предполага, че новото лечение ще може да действа ефективно срещу специфично избран тумор и в същото време да ограничава разпространяването на вторични ракови клетки.

Ако към тях се добавят инхибитори като анти-CTLA-4 или анти-PD-1, ефектът става още по-силен.

Новата терапия е поредната в списъка с експериментални лечения срещу рак, базирани на иРНК. BioNTech е във фаза 2 от изпитанията на BNT122 – лечение на меланома. Компанията има още десетки други лекарства срещу рак в процес на разработване.


Угур Шахин и Йозлем Тюречи: Мултимилиардерите зад BioNTech, които още карат колело до работаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон