Снимка: © Getty Images

Допреди началото на Covid-пандемията през пролетта на 2020 съоснователите на BioNTech Угур Шахин и Йозлем Тюречи работеха по лекарство срещу рак. Двамата съпрузи трябваше да променят фокуса си и помогнаха за създаването на ефикасен и безопасен препарат срещу коронавирус, който ги направи мултимилиардери и спаси стотици хиляди животи.

Сега лекарите зад успешната немска фармацевтична компания се връщат към голямата си цел и вече са постигнали огромен пробив.

Терапията им срещу няколко вида рак използва същата технология – иРНК – и е показала забележителни резултати при опитите с мишки. Специален коктейл от иРНК е бил инжектиран в организмите на 20 животни с меланома, като при 17 от тях е произвел достатъчен на брой цитокини, които първо са свили, а след това са убили туморите в рамките на 40 дни.

В проучването участва още френската компания Sanofi. Големият пробив ще бъде последван от изследвания при хора с тежки ракови образувания. В ход вече е фаза 1/2 на мащабно проучване с 231 пациенти. Учените разполагат с предварителни данни от ноември 2020 за 17 души, при които не се наблюдават сериозни странични ефекти.

Засега лекарството атакува меланома и специфични големи тумори, когато се използва в съчетание с други терапии.

Резултатите от изследването с мишките бяха публикувани в медицинското списание „Science Translational Medicine“. Лечението носи името SAR441000 (BNT131). Точно като при Covid-ваксините на Pfizer/BioNTech, и тук е използвана информационна РНК, която трябва да даде инструкции на организма за образуване на протеини. В случая коктейлът от иРНК води до създаване на 4 молекули цитокини, които се борят срещу тумора – IL-12, IL-15, интерферон-алфа и граулоцит/макрофаг стимулиращ фактор.

Проблемът е, че могат да бъдат токсични за организма, а краткият им живот ги правеше трудни за прилагане като терапия на пациенти. Предходни проучвания показват, че цитокините свиват туморите и дори могат да ги премахнат, но при постоянно прилагане нивата им на токсичност се вдигат и това води до обратен ефект.

Затова учените са се опитали да ги инжектират директно на определеното място чрез вирусни вектори, но това е водело до генетични проблеми и нежелан отговор на имунната система. Търсел се е безопасен начин организмът да бъде накаран да създаде цитокините в желаната зона, за да се ограничи достъпът им в цялото тяло. Решението е иРНК.

„Това е идеалната терапия, която осигурява преход на цитокините, които могат да бъдат доставени и допълнително настроени, за да се активират върху естествените имунни рецептори“, пишат авторите на проучването.

Коктейлът от иРНК кара тялото да създаде протеини в огромни количества, които са готови да отблъснат бързо разрастващата се маса от ракови клетки.

При опитите с мишки учените са установили, че цитокините не само са унищожили клетките на меланома, но са „отпътували“ навън, за да смалят размера на ракови клетки и в белия дроб. Изследването предполага, че новото лечение ще може да действа ефективно срещу специфично избран тумор и в същото време да ограничава разпространяването на вторични ракови клетки.

Ако към тях се добавят инхибитори като анти-CTLA-4 или анти-PD-1, ефектът става още по-силен.

Новата терапия е поредната в списъка с експериментални лечения срещу рак, базирани на иРНК. BioNTech е във фаза 2 от изпитанията на BNT122 – лечение на меланома. Компанията има още десетки други лекарства срещу рак в процес на разработване.


Угур Шахин и Йозлем Тюречи: Мултимилиардерите зад BioNTech, които още карат колело до работаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев

Британският депутат сър Дейвид Еймис загина след атака с нож

69-годишният консерватор е убит по време на среща с избиратели