Германският производител на сандали с коркови подметки Birkenstock претърпя разочарование при излизането си на борсата в Ню Йорк.

Компанията обяви цена от 46 долара на акция при първичното си борсово предлагане, което щеше да означава пазарна капитализация от почти 8,5 млрд. долара.

Търговията обаче тръгна с доста по-ниско предлагане на 41 долара за акция, а в края на първия ден падна до 40,2 долара, или 12,6% под очакваното за мениджмънта на Birkenstock.

Инвеститорите дават сигнал, че смятат германската компания с 249-годишна история за надценена - знак за акционерите, че са преценили погрешно търсенето на пазара.

Подобен изненадващ спад спрямо първоначалните прогнози за популярен бранд се случи през 2019 г., когато Uber стана публична компания. Акциите ѝ паднаха със 7% под исканата цена от 45 долара, преди все пак да се възстановят.

Пласирането на акциите на Birkenstock привлече малко под 1,5 млрд. долара. Близо 2/3 от парите ще отидат в основния собственик на бранда, фонда L Catterton, който е свързан с луксозната група LVMH. Публичното предлагане на акциите няма да промени контрола върху собствеността на производителя на обувки.

Произходът на Birkenstock датира още от 1774 г., когато обущарят Йоханес Биркенщок поставя основите на бъдещата семейна "империя". При патентоването на подметката, разработена през 1902, компанията казва, че това е "най-добрата алтернатива на босото ходене", като помага за балансиране на тежестта на тялото и намаляване на точките на натиск и търкане на крака.

Удобни, издръжливи и със запомнящ се дизайн, сандалите им отдавна се смятаха за антитеза на "висшата мода", но постепенно се превърнаха в попкултурен символ.

Все по-често те се възприемат като моден аксесоар, за което помогнаха и колаборациите им с луксозни брандове като Dior и Manolo Blahnik.

Дори Барби, изиграна от Марго Роби, носеше чифт розови сандали Birckenstock във финалната сцена на едноименния филм.

По-слабият старт на борсата все пак не е изключение за германския производител. Интересът към излизането на борсата в последната година е по-слаб от обичайно, като новите публични компании спаднаха до най-ниската си точка от 2009 г. насам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024