"Бивол" анонсираха, че ще публикуват "ексклузивни кадри от убийството на Пейо Пеев" Снимка: © "Бивол"

Разследващият сайт „Бивол“ направи анонс в социалните медии, че ще излъчи „ексклузивни кадри от самото убийство на Пейо Пеев“.

„Медията ни разполага с едно от видеата, което е заснело нападението върху мъжа в колата му от страна на бившата му съпруга и майка ѝ. Камерата е заснела момента на убийство на младия мъж и последните минути от борбата му за живот и предсмъртна агония,“ пишат във Facebook профила си от медията.

От информацията става ясно, че видеото е едно от приетите от Софийския градски съд веществени доказателства по случая. Не става ясно, обаче, какво налага „предсмъртната агония“ на Пейо Пеев (бел.ред - както са описали от "Бивол") да става публично достояние.

Публикацията бързо натрупа популярност – за около час тя е споделена 54 пъти, получила е над 1000 реакции, а коментарите са повече от 260.

Освен, че генерира интерес, съобщението за "екслузивните кадри" срещна и доста упреци от страна на потребителите, които недоумяват защо сайт за разследваща журналистика би публикувал въпросните кадри и как това допринася за обществения интерес.

В някои коментари се припомня и етичния кодекс на българските медии, който изрично казва: „няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност‘‘. Както и „ще се въздържаме от възхваляващи или придаващо излишна сензационност отразяване на престъпления, насилие и жестокост“.

Аргументите на „Бивол“ обаче са, че от видеото ясно се вижда, че „жертвата е в капан и убийството е станало в съучастие“.

„Тъй като случаят от много дни се раздухва и се коментира безспирно по всички национални и регионални медии и му се придаде голяма обществена значимост, заради публичните длъжности на заподозрените, счетохме, че е от значение да бъде предоставен на обществеността“, казват от медията и уточняват, че от „етични съображения, ние не заемаме “страна” и сме контролирали видеото така, че на него да не се виждат брутални кадри, лица и гавра с личността“.

За убийството на 44-годишния Пейо Пеев, намерен в края на миналата седмица мъртъв в полуопожарен автомобил до хижа "Алеко", бяха арестувани майка и дъщеря. Първата се смята за физически извършител, а втората Габриела Славова-Пеева (33 г.) – за съучастник.

По-възрастната жена Красимира Трифонова (54 г.) до днес беше служител в Министерството на външните работи, а дъщеря ѝ Габриела работи в общинската администрация в Бургас. Тя беше пусната под домашен арест.


Велико Минков, Габриела Пеева Велико Минков: Получавал съм "смразяващи съобщения" от Габриела

Бивш консул в Тайланд и чиновничка в община Бургас са обвинени за убийството в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024