Историята на един от руснаците, готови да се бият срещу родината си Снимка: © Getty Images

Владислав Аммосов служи повече от 15 години във военното разузнаване на руската армия. Сражавал се е в чеченските войни и се е издигнал до чин офицер в Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия. Сега обаче се намира в Киев, където е готов да се бие срещу родината си и да защити Украйна.

Историята му разказват няколко издания, сред които "Insider" и "Radio Free Europe/RL". Аммосов е роден в сибирския град Якутск и има военен опит. Той е ветеран от двете войни на Русия в Чечня през 90-те години на миналия и в началото на новия век. Споделя, че е бил обучаван да бъде "империалист". Спомня си как е бил повлиян от пропагандата, за да се сражава от името на Москва във Втората чеченска война.

"Аз съм продукт на Съветския съюз. Войните в Чечня ми подействаха изтрезняващо. Бях повлиян от пропагандата и мислех, че там има истински бандити. Но видях обикновени хора и видях за какво се борят. Това беше народна война за свобода", спомня си мъжът.

Едно от най-големите трудности, които среща в Русия, е заради собствения му произход. Аммаосов е от етническата група на якутите (тюркски народ - б.ред.) и говори за дискриминацията, с която неговия народ се сблъсква в страната. Той разказва, че е бил спиран от полицията - само защото са го чули да говори на якутски език.

"Когато отидох в Москва и влязох в метростанция, веднага ме спираха. Като "неруснак" ме спасяваха само офицерските ми документи. С мен се отнасяха като с човек от втора класа", казва мъжът пред "Radio Free Europe".

Аммасов казва, че се е разочаровал още повече, когато Русия на Владимир Путин е станала още по-авторитарна. Напуска активната военна служба малко преди незаконното анексиране на украинския полуостров Крим през 2014 г. и разпалването на сепаратистката война в Източна Украйна. Офицерът определя този момент като "началото на края" за Русия.

Затова когато през февруари 2022 г. Путин започва пълномащабната инвазия в Украйна, Аммосов е сред малцината руснаци, които са готови да се бият на страната на Киев.

"Обадих се в украинското посолство и се опитах да се свържа с легиона "Свободна Русия", но без резултат", казва той по повод военната структура в рамките на украинската армия, в която участват руски дезертьори и доброволци от Русия и Беларус.

Но през ноември 2022 г. в Полша е създадена руска емигрантска организация, набираща доброволци, които да се бият за Украйна. Групата набира руски граждани, които не са етнически руснаци, включително татари, башкири, чеченци и други.

Аммасов казва, че се готви да сформира свой "сибирски батальон", в което да се включат дисиденти от различни етноси от Русия. Неговата цел ще бъде да "разруши Русия отвърде" и да защити Украйна.

"Готов съм да отида на територията на Русия и да унищожа враговете там. Враговете на моята родина са тези, които подкрепят правителството на Путин... Оказва се, че моите сънародници са се превърнали в слуги на тъмните сили", смята той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023