Бивши национали обвиниха федерацията за допинга: От години на плувците им дават хапчета и ги плашат Снимка: © Unsplash

Разкритията за три положителни допинг проби в националния отбор по плуване предизвикаха скандал между обявените за нарушители, настоящите им съотборници, бивши състезатели и федерацията.

Здравко Баблаков (18 г.), Светлозар Николов (20 г.) и Благой Панайотов (19 г.), които са използвали анаболния стероид станозолол, обвиниха ръководителите на националния отбор, а останалите им колеги също ги защитиха, посочвайки федерацията като големия виновник.

Светлозар Николов разкри в интервю за Sportal, че всеки, който влиза в отбора, подписва договор, по който състезателите са задължавани да приемат витамини за възстановяване. Той обясни, че не е приемал никакви други медикаменти, освен дадените му от лекаря на националите Любомир Петров.

„На лагера в Белмекен получавахме по 36 хапчета на ден в пластмасова чашка. Ние им се доверяваме, което е голяма грешка от наша страна. Отделно сме имали заплахи да не получаваме заплати или да ни гонят от лагерите, ако не спазваме условията“, каза той.

Плувецът не може да си обясни как са открити трите положителни допинг проби. „И тримата сме хванати с едно и също – станозолол, което няма как да стане, освен ако не сме си звъннали между лагерите. Всеки е по градовете – аз съм в Пловдив, Благо – в Сандански, Здравко – във Велико Търново. Убеден съм, че не бих си вкарал това в организма. Гарантирам на 100%, че не съм взимал странични добавки – само и единствено тези, които ни даваха в националния отбор“, обясни плувецът. Все още не е доказано дали уличените състезатели са приемали други вещества.

Специалистът на 400 м съчетано смята, че това е краят на плувната му кариера. Наказанието за употреба на анаболни стероиди е до 4 години.

По думите му – ден след като са им казали, че са уличени с допинг, хората от националния отбор извикали други техни съотборници и им съобщили да се „покрият“.

Съотборникът му Баблаков също отрече да е употребявал забранени субстанции освен въпросните витамини, получавани на лагерите.

Междувременно лидерът на националния отбор Антъни Иванов, който е финалист на европейско и световно първенство, подкрепи съотборниците си. 21-годишният плувец, който учи и живее в САЩ, заяви само: „Ако трябва да вярвам на някого, ще е на приятелите ми“. Младата надежда Йосиф Миладинов също застана на страната на уличените с допинг: „Нека всички ги подкрепим. Рано или късно - всичко излиза на светло“, написа той в социалните мрежи.

Междувременно версията на Николов, Баблаков и Панайотов за договора с националния отбор и чашките с витамини бе подкрепена от многократната национална шампионка и рекордьорка на България в гръбните дисциплини Екатерина Аврамова. Тя се състезаваше за страната ни до 2013, след което се премести в Турция. До 2009 г. ходеше редовно на лагери с националите.

„До 2009 практиката в отбора не се е различавала от това, което описват момчетата. Влизахме в стаята на доктора и ни чакаха чашки с хапчета“, каза тя във видео на живо във Facebook. „Когато питахме какво има в чашите, той ни отговаряше, че и да ни каже – няма да разберем, защото не сме завършили медицина. Странното е, че оттогава до днес един човек продължава да бъде в този национален отбор – старши-треньорът Кристиян Минковски“.

„Как искаме спортът да просъществува, след като хората, които работят с младите спортисти, използват едни и същи методи?“, попита тя. „Некадърните хора са на високи позиции у нас и никой няма силата да се изправи и да им каже, че съсипват не само спортистите, а и живота на хората. Минковски щеше да ме откаже от спорта“.

В интернет се появи и петиция в подкрепа на уличените трима състезатели. В нея се казва, че федерацията опитва „да измие ръцете си“ с тях и да се измъкне безнаказано. „Не вярваме на лъжите им“.

Тримата състезатели бяха подкрепени и от бившата националка Нина Рангелова, която сподели петицията и повтори казаното от Екатерина Аврамова. „Тези момчета са посветили живота си на спорта, лишават се от безброй неща, за да прославят името на България, а тези, които би трябвало да им помогнат, ги бутат надолу. И винаги е било така. Затова и до ден днешен, когато някой от по-младите плувци се допита до мен за съвет, винаги им казвам: “Колкото по-малко зависиш от федерацията, толкова по-добре за теб". Защо трябва да се заплашват плувците, ако не ходят на лагерите?

Президентът на федерацията Георги Аврамчев обяви в интервю за NOVA в сряда, че „винаги е вярвал и вярва на момчетата“. Според него – случаят е много странен и загадъчен. Той добави, че ще окаже пълно съдействие на разследването и има най-голямо желание истината да „излезе наяве“.

По думите му – „възможно е, но е малко вероятно" друг състезател или някой от персонала умишлено да сложи допинг в чашите на тримата национални състезатели.

"Всички национали знаят какви медикаменти взимат. Те се приготвят от доктор. Работим с конкретния лекар от три години и му вярвам. Когато се взимат проби, се дава протокол, като всеки собственоръчно описва какво пие. Някои от тях са приемали по 36 хапчета, но не от различни видове", каза Аврамчев.

В интервю за bTV лекарят Любомир Петров обясни, че става въпрос за общо 33 таблетки, които са разделени за хора на две възрастови групи. "Вътре има нормални съставки на храната. Приемат се в грамове – половин грам е едно хапче".

На въпрос дали може в чашката докторът да е сложил нещо допълнително, той отговори, че всички кутии на лекарствата са изложени пред състезателите. "Правим разпределянето пред тях. Всеки от тях взима на случаен принцип. МОК има позиция за добавките – това, което сме давали на плувците, може да го сравните с позицията на Международния олимпийски комитет".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024