Снимка: © Народно събрание

Бившият директор на Държавна агенция "Разузнаване" Драгомир Димитров е обвинен заради допуснато изтичане на информация от службата в полза на "определено дружество", според Военната прокуратура. 

Новината за разследването срещу Димитров идва в момент, в който той изпълнява дипломатическа служба като генерален консул на България в Мюнхен. 

Съобщението на прокуратурата гласи, че бившият ръководител на разузнаването е "нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Държавна агенция „Разузнаване“, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500,00 евро и от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация". 

В информацията се посочва, че предполагаемото престъпление е извършено в периода между 14 юли и 9 август 2016 г. 

Не се съобщават никакви допълнителни детайли за това как се е случило изтичането и кое е облагодетелстваното дружество. 

Димитров е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева. 

От Министерството на външните работи съобщават, че "няма основания за предприемане на действия" спрямо консула в Мюнхен, защото "обект на проверка са действия, извършени преди назначаването му на дипломатическа служба". 

Това означава, че Димитров ще остане на поста си независимо от разследването в България. От МВнР посочват още, че са били уведомени от прокуратурата за предстоящото повдигане на обвинение и че консулът "оказва съдействие на органите на държавното обвинение". 

Драгомир Димитров е дългогодишен служител на Националната разузнавателна служба, заемал ръководни постове на различни нива до 2012 г., когато е назначен за директор на разузнаването от президента Росен Плевенлиев. 

Между 2007 и 2011 г. той е офицер за връзка на българското разузнаване в Берлин. Връщането му на дипломатическа служба стана през лятото на 2018 г. 

Димитров е вторият ръководител на разузнавателната служба, който става обект на прокурорско разследване. Предшественикът му в НРС Кирчо Киров беше осъден на втора инстанция за длъжностно присвояване в особено големи размери. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети