Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов остава в ареста, съобщиха от прокуратурата на официалния си сайт. Специализираният наказателен съд отказа да измени мярката за неотклонение „Задържане под стража“, която му бе наложена заради умишлена безстопанственост, причинила водната криза в Перник.

Съдът прие аргументите на Специализираната прокуратура, че към момента не са настъпили нови обстоятелства, които да разколебават обоснованото предположение Димов да е извършил престъпленията, за които е обвинен. Не е намалял и интензитетът на опасността да извърши ново престъпление, ако му бъде определена по-лека мярка за неотклонение, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд - възможност, от която се възползва защитата на бившия екоминистър.

Освен това срещу Димов е образувано и второ досъдебно производство, свързано с концесията на ски зона „Банско“, чийто концесионер е търговското дружество „Юлен“ АД", съобщава "Сега".

В началото на годината бившият екоминистър бе задържан от прокуратурата и бе обвинен, че е причинил щета за над 11 млн. лв., защото е позволил водоподаване за промишлени нужди от яз. "Студена" към "Стомана Перник" и ТЕЦ "Република".

От държавното обвинение смятат, че той не е упражнил правомощията си, за да предприеме мерки по опазване на водния ресурс чрез ограничаване и спиране на водоподаването. Доказателство са месечните графици, под които фигурира само неговият подпис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети