Бившият кадровик на ИТН Виктория Василева и още "изненади" в листите на "Величие" Снимка: © Народно събрание

"В последните месеци буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?", казва социологът Първан Симеонов след изборите, за да обясни неочакваните 4-5% подкрепа за "Величие".

В нощта на 9 юни наистина всички очи бяха насочени към бившия служител на НСО Николай Марков и създателя на "Историческия парк" Ивелин Михайлов - доколкото изобщо успяваха да формулират каквато и да е политическа идея, вероятно изненадвайки и собствените си избиратели.

Но още по-интересно е присъствието на друга фигура с добре известно политическо минало в листите на "Величие" - Виктория Василева.

Тя е бившият организационен секретар на "Има такъв народ", беше депутат в 45, 46 и 47 Народно събрание. На финала реши да напусне и групата си, и парламента, когато ИТН се разцепи заради решението на Слави Трифонов да оттегли подкрепата си за кабинета на Кирил Петков.

За разлика от нея, например, Радостин Василев отдели петима депутати от групата и ги преля към ПП, за да "предаде" и новата си политическа платформа през лятото на 2023.

Тошко Йорданов обача не само, че не наруга Виктория Василева при напускането ѝ, а ѝ "благодари за времето заедно" – неочаквана проява на куртоазия от страна на дясната ръка на Слави Трифонов.

"Излиза, че където ходи тя, ходи с 50-60 хиляди гласа. Тя ще се окаже най-голямата електорална изненада в българската избирателна история през последните години", коментира Мирослав Севлиевски след новината за прескока на "Величие" над бариерата от 4%.

Политическата кариера на Виктория Василева тръгва от младежката формация на СДС, където заема и ролята на главен секретар в периода, в който Христо Бисеров заемаше същата позиция в националното ръководство на СДС. Тя е била депутат на партията в 38-ото Народно събрание (1997-2001).

Василева работеше за събиране на подкрепа за референдума на "Шоуто на Слави" през 2015-2016 г., а после и за изграждането на структурите на ИТН. През 2020 г. става главен секретар на партията и един от най-близките хора на Слави Трифонов.

В късите 45 и 46 издания на парламента Виктория Василева беше зам.-председател на парламента, докато той беше оглавяван от Ива Митева. Василева имаше ключова роля при реденето на листите на ИТН.

Един от нейните преподаватели Николай Радулов също беше депутат в ИТН. Сега той се кандидатира в листите на "МЕЧ" на Радостин Василев, който изненадващо събра над 3 процента на парламентарните избори и ще получава държавна субсидия.

В момента сред водачите на "Величие" има хора с корени в ИТН.

В Перник, където партията има над 4%, водачът е Юлиан Атанасов - бивш кандидат-депутат на Слави Трифонов в областта.

В Бургас "Величие" събират почти 6 на сто. Там водач е Радостин Колев - строителен предприемач от Поморие и член на Общинския съвет от шарена местна коалиция между Земеделския народен съюз, ПП-ДБ и ИТН.

В София 25, където води Николай Марков, следван от Виктория Василева, се вижда и името на друг бивш депутат от ИТН - Росен Димов. Там е и братът на Иво Сиромахов - Росен.

ИТН не е единственият донор на кадри. В Пазарджик листата на "Величие" се води от Йордан Мицикулев, бивш кандидат на "Възраждане" за общински съветник, който има медийни изяви като трейдър на криптовалути в телевизии като българските "Евронюз" или "Блумбърг".

Русе, откъдето Виктория Василева е родом, е областта с най-висок относителен дял на подкрепа за "Величие" - 7.37% според междинното преброяване на ЦИК.

Водачът на местната листа е човек на име Иван Петров, инженер по транспорта и регионален мениджър на фирма за логистика - много по-скромен публичен профил от "полковника", за когото всички питали социолозите от "Галъп".

Самите листи са попълвани трудно - поне три района, в които "Величие" има над 5% подкрепа, са със заличени имена на отказали се или изключени кандидат-депутати.

Ако не броим музиканта Етиен Леви (единственият сътрудник на Държавна сигурност в листите на "Величие"), всички останали водачи на партията в големи области са трудно разпознаваеми извън локалното ниво.

На места ще срещнете университетски преподаватели от регионални ВУЗ-ове - като третата в листата в Русе Анна Лечева или водача във Варна Юлиана Матеева.

Етиен Леви и Николай Марков преподават в Нов български университет в София (също като Николай Радулов в "МЕЧ").

Бивш разузнавач - докторант към Военния университет във Велико Търново е поставен за водач на листата в Пловдив област Дарин Георгиев.

Бивш секретар на Комисията за експортен контрол и оръжия по времето на Николай Василев като министър на икономиката в кабинета "Сакскобургготски" - Владимир Величков - е в листите на "Величие" в София 23.

Ако гледате професионалните сфери: водачите на листи при "Величие", които се занимават с транспорт и логистика, са също толкова срещани, колкото и тези от сектор "Строителство".

В Ямбол е номиниран единственият хирург със специалност "Спешна медицина" в областната болница Добромир Сотиров. В София 23 водач е Георги Куков - собственик на фирма за търговия с лекарства и медицински консумативи, която има оборот над 2 милиона лева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024