Снимка: © Getty Images

Бившият президент на Молдова Игор Додон, който управляваше страната между 2016 и 2020 г. и се смяташе за приближен на Кремъл, е задържан след провеждането на обиск в дома му.

Додон е арестуван по разследване за корупция, държавна измяна, незаконно придобиване на имущество и получаване на партийно финансиране от престъпна организация.

Делото срещу него е образувано на 18 май. Додон е заподозрян заради записи от негова среща през 2019 г. с местния олигарх Владимир Плахотнюк - бивш партиен лидер и един от най-богатите хора в Молдова, който е разследван за престъпна дейност.

Според данните на антикорупционните прокурори, има улики, че Додон може да е получил пари от Плахотнюк за нуждите на Партията на социалистите, на която е почетен председател.

Игор Додон е критикуван заради проруските си позиции, макар че самият той твърди, че е "промолдовски" политик и смята, че страната не трябва да се сближава нито с Москва, нито със Запада.

Преди дни той обяви, че Молдова "няма нужда от НАТО", за да се пази от евентуална руска агресия, и че предоставянето на военна помощ на страната "ще превърне войниците и хората ни в пушечно месо".

Напрежението в Молдова, която граничи с Украйна и има вътрешни проблеми заради сепаратистката проруска територия на Приднестровието, стана особено голямо след избухването на войната на 24 февруари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев