Бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР получил нов кабинет "до входа на тоалетната"

Доскорошният ръководител на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков отправи серия от критики срещу Бойко Рашков и екипа му за "разчистване на неудобни служители" от министерството.

Банков беше отстранен от дирекцията след появата на първите съмнения за използване на нейни ресурси за подслушване на политици в предизборната кампания.

"Дирекция "Вътрешна сигурност" никога не е подслушвала политици и проверките ще го покажат. Използвали сме СРС за разследване срещу служители на МВР, но срещу политици - не. Всичко е докладвано на прокуратурата. Този пасквил, който го сътвориха някои хора, е един PR. Политици никога не сме подслушвали, това е някаква инсинуация. Служителите, по отношение на които сме извършвали проверка, нямат контакти с политици, доколкото ми е известно - освен ако няма някакви тайни дублиращи записи, за които самият Рашков знае. Всички записи са предоставени на прокуратурата. Записи с политици на мен не са ми достояние. ", каза той.

Банков не беше освободен от системата на МВР, а бе преназначен на съветническа позиция - по думите му тя е "директор на звеното за подпомагане на министъра по въпросите на изборите".

"За да покажат колко имат нужда от такива съветници, беше ми предложен един кабинет вчера, който се намира в ъгъл, с много малко светлина, непосредствено до входа на тоалетната", оплака се Стефан Банков, който е решил да си пусне 5-дневен болничен отпуск.

Въпреки демонстративното понижение, което ще обжалва по съдебен път, той няма намерения да подаде оставка, защото "не е престъпник, за да напуска доброволно".

"Тази длъжност не мога да я откажа, защото подлежа на уволнение. Това е временно преназначение, нещо като командировка, т.е. изчистване на неудобните служители", каза той пред журналисти.

Независимо, че е отстранен от "Вътрешна сигурност", Банков демонстрира добра осведоменост за детайли по проверките, които текат в момента в службата.

"В момента в дирекцията тече проверка. Министърът си е създал уюта да придобие цялата информация в дирекцията за една година назад, вие си направете изводите. Действията на Рашков стигнаха дотам да се питат хора дали директорът е возил в служебния си автомобил наркотици, пачки с пари, и рязал ли е миналата седмица документи във връзка с изборите, което е напълно невярно твърдение", каза още той.

Банков твърди още, че натискът срещу него е започнал след арестите в 3 РПУ Пловдив, като Бойко Рашков го е укорил за това, че не е стигнал до арест и на директора на ОДМВР Йордан Рогачев.

"На мен ми се каза, че независимо кой контролира наказателния процес, аз съм можел да осъществя действия спрямо Рогачев. Бях упрекнат, че не съм стигнал до върха. Ами как да стигна, като фабрикувам доказателства ли?", каза той.

Банков обвини ръководството на МВР, че не му е дало възможност да препише заповедта за преназначението му и определи това като "номера от преди 1989 г.".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024