Бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР получил нов кабинет "до входа на тоалетната"

Доскорошният ръководител на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков отправи серия от критики срещу Бойко Рашков и екипа му за "разчистване на неудобни служители" от министерството.

Банков беше отстранен от дирекцията след появата на първите съмнения за използване на нейни ресурси за подслушване на политици в предизборната кампания.

"Дирекция "Вътрешна сигурност" никога не е подслушвала политици и проверките ще го покажат. Използвали сме СРС за разследване срещу служители на МВР, но срещу политици - не. Всичко е докладвано на прокуратурата. Този пасквил, който го сътвориха някои хора, е един PR. Политици никога не сме подслушвали, това е някаква инсинуация. Служителите, по отношение на които сме извършвали проверка, нямат контакти с политици, доколкото ми е известно - освен ако няма някакви тайни дублиращи записи, за които самият Рашков знае. Всички записи са предоставени на прокуратурата. Записи с политици на мен не са ми достояние. ", каза той.

Банков не беше освободен от системата на МВР, а бе преназначен на съветническа позиция - по думите му тя е "директор на звеното за подпомагане на министъра по въпросите на изборите".

"За да покажат колко имат нужда от такива съветници, беше ми предложен един кабинет вчера, който се намира в ъгъл, с много малко светлина, непосредствено до входа на тоалетната", оплака се Стефан Банков, който е решил да си пусне 5-дневен болничен отпуск.

Въпреки демонстративното понижение, което ще обжалва по съдебен път, той няма намерения да подаде оставка, защото "не е престъпник, за да напуска доброволно".

"Тази длъжност не мога да я откажа, защото подлежа на уволнение. Това е временно преназначение, нещо като командировка, т.е. изчистване на неудобните служители", каза той пред журналисти.

Независимо, че е отстранен от "Вътрешна сигурност", Банков демонстрира добра осведоменост за детайли по проверките, които текат в момента в службата.

"В момента в дирекцията тече проверка. Министърът си е създал уюта да придобие цялата информация в дирекцията за една година назад, вие си направете изводите. Действията на Рашков стигнаха дотам да се питат хора дали директорът е возил в служебния си автомобил наркотици, пачки с пари, и рязал ли е миналата седмица документи във връзка с изборите, което е напълно невярно твърдение", каза още той.

Банков твърди още, че натискът срещу него е започнал след арестите в 3 РПУ Пловдив, като Бойко Рашков го е укорил за това, че не е стигнал до арест и на директора на ОДМВР Йордан Рогачев.

"На мен ми се каза, че независимо кой контролира наказателния процес, аз съм можел да осъществя действия спрямо Рогачев. Бях упрекнат, че не съм стигнал до върха. Ами как да стигна, като фабрикувам доказателства ли?", каза той.

Банков обвини ръководството на МВР, че не му е дало възможност да препише заповедта за преназначението му и определи това като "номера от преди 1989 г.".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024