Доскорошният ръководител на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков отправи серия от критики срещу Бойко Рашков и екипа му за "разчистване на неудобни служители" от министерството.

Банков беше отстранен от дирекцията след появата на първите съмнения за използване на нейни ресурси за подслушване на политици в предизборната кампания.

"Дирекция "Вътрешна сигурност" никога не е подслушвала политици и проверките ще го покажат. Използвали сме СРС за разследване срещу служители на МВР, но срещу политици - не. Всичко е докладвано на прокуратурата. Този пасквил, който го сътвориха някои хора, е един PR. Политици никога не сме подслушвали, това е някаква инсинуация. Служителите, по отношение на които сме извършвали проверка, нямат контакти с политици, доколкото ми е известно - освен ако няма някакви тайни дублиращи записи, за които самият Рашков знае. Всички записи са предоставени на прокуратурата. Записи с политици на мен не са ми достояние. ", каза той.

Банков не беше освободен от системата на МВР, а бе преназначен на съветническа позиция - по думите му тя е "директор на звеното за подпомагане на министъра по въпросите на изборите".

"За да покажат колко имат нужда от такива съветници, беше ми предложен един кабинет вчера, който се намира в ъгъл, с много малко светлина, непосредствено до входа на тоалетната", оплака се Стефан Банков, който е решил да си пусне 5-дневен болничен отпуск.

Въпреки демонстративното понижение, което ще обжалва по съдебен път, той няма намерения да подаде оставка, защото "не е престъпник, за да напуска доброволно".

"Тази длъжност не мога да я откажа, защото подлежа на уволнение. Това е временно преназначение, нещо като командировка, т.е. изчистване на неудобните служители", каза той пред журналисти.

Независимо, че е отстранен от "Вътрешна сигурност", Банков демонстрира добра осведоменост за детайли по проверките, които текат в момента в службата.

"В момента в дирекцията тече проверка. Министърът си е създал уюта да придобие цялата информация в дирекцията за една година назад, вие си направете изводите. Действията на Рашков стигнаха дотам да се питат хора дали директорът е возил в служебния си автомобил наркотици, пачки с пари, и рязал ли е миналата седмица документи във връзка с изборите, което е напълно невярно твърдение", каза още той.

Банков твърди още, че натискът срещу него е започнал след арестите в 3 РПУ Пловдив, като Бойко Рашков го е укорил за това, че не е стигнал до арест и на директора на ОДМВР Йордан Рогачев.

"На мен ми се каза, че независимо кой контролира наказателния процес, аз съм можел да осъществя действия спрямо Рогачев. Бях упрекнат, че не съм стигнал до върха. Ами как да стигна, като фабрикувам доказателства ли?", каза той.

Банков обвини ръководството на МВР, че не му е дало възможност да препише заповедта за преназначението му и определи това като "номера от преди 1989 г.".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението

Автобус на градския транспорт катастрофира на “Цариградско шосе”

Движението в района е силно затруднено, в автобуса не е имало пътници

Хората в Европа вярват в Бог, ние в Русия

(Кандидат) политиците ни трябва да намерят съмишленици, а не подчинени