Снимка: © Getty Images

Италия стана поредната страна в Европа, която постепенно отпусна мерките за социална изолация вследствие на пандемията Covid-19. В понеделник правителството позволи на над 4 милиона граждани да се завърнат на работа, а страната отбеляза най-малко нови случаи на дневна база от 10 март насам – 1221. Едно обаче е сигурно – нещо страшно се обърка в Ломбардия.

Италия и Великобритания са държавите с най-много жертви вследствие на коронавируса. Статистическото бюро ISTAT публикува първия си доклад за ефекта на пандемията върху смъртността сред италианците и стана ясно, че от 21 февруари, когато са регистрирани първите случаи, до 31 март смъртността е нараснала с 39% над средните нива за последните 5 години. Само в Ломбардия увеличението за март е 185% над средното за този период през предходните пет години. В Бергамо то е 568%.

Какво точно се случи със северната италианска област? Доказателствата сочат, че демографията и недостатъците в здравеопазването се сблъскват с политическите и бизнес интересите. Резултатът е излагане на 10-милионното население на Ломбардия пред невиждан риск.

Вирусолози и епидемиолози смятат, че с години ще се проучва какво се обърка. Ще бъде нужно много дълго време, за да се изясни как епидемията претовари една от най-добрите здравни системи в Европа. Прокуратурата, от своя страна, ще решава дали да повдига обвинения във връзка с хилядите починали в старческите домове, които дори не се включват в статистиката за смъртни случаи в Ломбардия. А тя е стряскаща – включва около половината жертви в Италия.

Лекарите на първа линия в Ломбардия са приемани за герои заради това, че рискуват животите си, за да помогнат на болните, и то под огромни нива на стрес, преумора, изолация и страх. Истинско чудо е, че са успели да спасят мнозина заразени с Covid-19, както отбеляза един от членовете на Световната здравна организация.

Хванати в капан

Италия беше първата европейска страна, която спря въздушния транспорт към Китай на 31 януари и дори постави термокамери на летищата, за да преглежда състоянието на всички пристигащи. Но вече беше твърде късно. Епидемиолозите сега твърдят, че вирусът се е разпространявал в Ломбардия от началото на януари, ако не и по-рано.

Лекарите, които са се сблъсквали със случаи на пневмония при пациентите през януари и февруари, не са знаели, че това е Covid-19, тъй като симптомите са много подобни, а вирусът се смяташе, че е ограничен само на територията на Китай. Дори когато в Италия отчетоха първия си случай на 21 февруари, медиците все още не разбираха необичайния начин, по който действа новият щам на коронавируса – някои пациенти изобщо не са успявали да дишат нормално.

„На практика не съществуваше нищо в медицинската литература“, казва д-р Маурицио Марвиси от частна клиника в Кремона, цитиран от Los Angeles Times. Признава, че след фаза на стабилизиране при някои хоспитализирани е следвало внезапно влошаване.

Интензивните отделения в болниците в Ломбардия по това време вече са били препълнени няколко дни след обявяването на първите случаи в Италия. Мнозина са оставени на домашно лечение с допълнителен кислород. Това се оказва смъртоносна тактика – много хора загиват у дома или веднага след прием в болница, тъй като са чакали твърде дълго, преди да повикат линейка, пишат Los Angeles Times и AFP.

Разчитането на грижите у дома „най-вероятно е решаващият фактор за това защо имаме толкова висок процент на смъртност в Италия“, споделя Марвиси.

Въпреки всичко, в Италия са били принудени да се уповат на домашното лечение, отчасти защото капацитетът на интензивните отделения е нисък. След години на бюджетно орязване, страната попадна в кризата с 8,6 интензивни легла на 100 000 души от населението. За справка – Германия има 33,9 за 100 хиляди души, съобщава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В резултат на всичко това, първата линия на борба с Covid-19 е съставена от медици, оказващи първична грижа, армия от самоназначени лекари, които работят извън италианската регионална болнична система. Започват да се тестват само онези пациенти с тежки симптоми, тъй като лабораториите в Ломбардия не могат да обработват повече проби. А това води до факта, че самите семейни лекари не са знаели дали са заразени при работата си с пациентите.

„В региона много изостанаха да ни предоставят предпазно облекло. Мерките бяха неадекватни, защото първия път ни дадоха 10 хирургически маски и ръкавици. Очевидно, предвид нашия близък контакт с пациентите, това не беше правилният начин да се предпазим“, споделя д-р Лаура Турета от Варезе.

Асоциацията на лекарите в Ломбардия изпрати писмо на 7 април до местните власти, в което изброи седем „грешки“ при тяхната реакция срещу кризата. Сред тях е ниското ниво на тестване на медицинския персонал, липсата на предпазни облекла и липса на данни за разпространението на заразата. Управляващите се защитиха, като отговориха, че Италия е зависима от вноса и даренията на предпазни облекла – не са разполагали с достатъчно.

Бавна реакция

Два дни след регистрирането на първите случаи в Италия - в град Лоди, Бергамо, още една положителна проба е отчетена в друг град от областта – Алцано. Спешното отделение в болницата в Лоди е затворено, но това в Алцано – не. И така то се превръща в основно огнище на заразата.

До 2 март от Висшия здравен институт препоръчваха блокада на града и на Нембро, който се намира наблизо. Управляващите обаче не наложиха карантина чак до 7 март.

„Военните бяха там, готови да направят пълна блокада, а ако беше установена незабавно, може би щяха да спрат разпространението в останалата част от Ломбардия“, казва д-р Гуидо Маринони – председателят на Асоциацията на лекарите в Бергамо.

Защо вирусът се е разпространил толкова бързо? Причината се крие в демографските особености на Ломбардия, където живее около една шеста от населението на Италия. Това е най-гъсто населеният район, в който се намира бизнес столицата Милано, както и индустриалното сърце на страната. По-важният факт обаче е, че в областта живеят най-много хора с възраст над 65 години в сравнение с всички други части на държавата. А 20% от домовете за възрастни се намират именно там.

Здравето се жертва заради бизнеса

Най-голямото индустриално лоби в страната Confindustria поставя под огромен натиск управляващите да не налагат блокада и да не преустановяват производствената дейност. Тяхната теза е, че ако това се случи, икономическите последици ще са пагубни за Ломбардия, която стои зад 21% от брутния вътрешен продукт на Италия.

На 28 февруари – седмица след началото на заразата и след като вече са установени повече от 100 случаи в Бергамо, местният клон на Confindustria започва социална кампания с мото #BergamoIsRunning – „Бергамо работи“. От индустриалното лоби казват, че в района положението с вируса не е по-лошо в сравнение с други части на страната, че „подвеждащата сензация“ със сериозността от коронавируса идва заради агресивното тестване, че производството не е засегнато. Кметът на Милано дори обявява: „Милано не спира“.

Дори след като цяла Ломбардия бе затворена на 7 март, властите позволиха на заводите да продължат работата си. Последваха стачки на служителите, които се притесняваха, че здравето им е жертвано за сметка на бизнеса.

„Беше огромна грешка. Продължаващата работа на заводите не подобри ситуацията. Очевидно я влоши“, казва Джанбатиста Морали от Съюза на металоработниците в Бергамо.

Само най-важните бизнеси продължиха да работят след 26 март, но вече беше твърде късно.

Болница за 21 милиона, останала почти неизползвана

Може би нито една друга инициатива не описва по-добре объркания отговор на Италия срещу коронавируса от строежа на полевата болница в Милано. С капацитет от 200 легла, тя бе издигната за по-малко от две седмици и бе отворена на 31 март. За проекта бяха отделени 21 милиона евро, дошли от кампания за набиране на средства, организирана от областния управител на Ломбардия.

Целта на строежа бе да се намали натиска върху местните интензивни отделения, където вече почти целият капацитет бе зает от 1324 пациенти.

Накрая обаче се оказва, че полевата болница остава почти неизползвана. Там се лекуват само няколко десетки пациенти. Откакто тя отвори врати, натискът върху интензивните отделения в Ломбардия рязко спадна, като от интензивни грижи към днешна дата се нуждаят малко над 700 души.

Домовете за възрастни станаха болници

Докато местните власти се концентрираха върху изграждането на полевата болница, тестването забави своя процес. А домовете за възрастни в Ломбардия бяха оставени на произвола на съдбата.

Хиляди възрастни починаха в старческите домове в Ломбардия и останалите части на Италия, а един от членовете на СЗО нарече ситуацията „клане“ на онези, които са най-уязвими срещу вируса. Прокуратурата разследва десетки домове за възрастни, както и мерките, предприети от здравните власти, които може би са влошили ситуацията.

В старческите домове в областта има поне 24 000 души и Ломбардия отчете повече починали в тях в сравнение с домовете в други части на страната. От 1 февруари до 15 април в региона са регистрирани 3045 жертви сред настанените в тези съоръжения, а 1625 от тях или са дали положителни проби, или са показали симптоми на Covid-19, показва проучване на Висшия здравен институт.

Разследващите трябва да вземат под внимание решението на регионалните власти от 8 март, което позволи на възстановяващите се пациенти в болниците да бъдат преместени в домове за възрастни, за да се освободят повече легла в лечебните заведения. Управляващите искаха да гарантират, че тези пациенти ще бъдат изолирани, но не е ясно кой е отговорен за провеждането на този процес.

На 30 март последва заповед директорите на старчески домове да не приемат болни пациенти на 75 или повече години, ако имат други придружаващи заболявания.

Старческият дом в Нембро е забранил посещенията на външни лица като мярка за спиране на разпространението на заразата, но местните власти са заплашили този ход със санкции, предава Los Angeles Times. Липсата на контрол и организация се е оказала фатална.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании.