Бизнесмен и семейството му загинаха при самолетна катастрофа край Латвия Снимка: © Getty Images

Частен самолет "Чесна 551" се е разбил край бреговете на Латвия след неуспешни опити на изтребители на НАТО да установят връзка с пилота.

Самолетът е излетял от южния испански град Херес в следобедните часове в неделя.

Според германския Bild той е трябвало да кацне в Кьолн, но малко след излитането екипажът е сигнализирал за проблеми с налягането в кабината.

Изтребители от Испания, Франция, Германия, Дания и Естония са мобилизирани да ескортират "Чесна 551", но пилотите им не са успели да установят контакт с никого.

Машината е прелетяла на север край Париж в посока Кьолн, но вместо да кацне, тя е продължила да лети към Балтийско море.

Катастрофата се е случила недалеч от бреговете на Вентспилс в Латвия.

Според източници на испанския Diario de Sevilla - на борда на самолета се е намирал собственикът на авиокомпанията Quick Air Карл-Петер Гриземан заедно със съпругата и двете им деца.

В Кьолн се намира основното летище, от което оперира компанията, в чийто набор от услуги влиза и въздушен медицински превоз.

До момента не е ясно какво се е случило на борда, за да се стигне до фаталната катастрофа.

Една от версиите е, че е възможно пилотът и пътниците да са изгубили съзнание заради повреда, която е довела до проблема с налягането. Шведската информационна агенция TT цитира авиационния експерт Ханс Кял, според когото подобен инцидент може да се случи много бързо на височините, на които летят малките самолети.

Според шведските спасителни служби машината е паднала в морето, след като е изчерпала горивото си.

На мястото на катастрофата са видени останки от разбилия се самолет. Засега "не са открити човешки останки", съобщава ръководителят на екипа по издирването Ларс Антоншон пред AFP.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024