Благодаря, "Peaky Blinders", беше удоволствие. До нови срещи Снимка: © IMDb

Текстът съдържа спойлъри

Девет години след началото на "Peaky Blinders", последният епизод на сериала събра пред екраните над 3.7 милиона зрители. Подобаващо и напълно заслужено изпращане на един от най-култовите съвременни сериали.

Целият шести сезон представляваше плавно, постепенно, но напрегнато сбогуване с Томи Шелби и компания, но режисьорът Стивън Найт съумя да запази един последен обрат в сюжета - в характерния си стил ни убеди напълно, че за такъв няма място, преди да го поднесе напълно неочаквано. И все пак краят, в който диагнозата на главния герой за туберколом в мозъка се оказа нацистки шантаж, дойде напълно на място - някак естествено, а не в търсене на последен пресилен опит за сензация.

"Предполагам, че всички вие решихте, че единственият човек, който може да убие Томи Шелби е самият Томи Шелби?" - ръководителят на бирмингамското семейство и този път отказа да бъде надхитрен, като сложният му план, с който танцува покрай заложените капани на многото си противници отново се оказа неразгадаем за зрителя до самото му изпълнение.

Томи Шелби умря. Да живее Томи Шелби.

Дори и в последния момент, точно преди да натисне спусъка с насочено дуло към слепоочието си, да прозря какво се случва и да остана жив,Благодаря, "Peaky Blinders", беше удоволствие. До нови срещи - Ревю старият Томи Шелби на практика умря и започва начисто.

Той на практика се сбогува със света - помири се с всички демони, които се трупаха с епизодите през последните години и които Килиън Мърфи брилянтно носеше неотлъчно със себе си по време на изиграването на образа. Съжаленията за предишни действия и загубени близки бяха особено видни през този последен сезон, в който Томи работеше за осигуряване на наследството си и бе примирен, че животът му идва към своя край. "Вече не лъжеш толкова добре, тези дни истината се прокарва в очите ти", му каза съпругата му Лизи.

Всички тези мисли бяха пречистени от огъня, който обгърна караваната му - със снимките на близките и часовника му. И то точно навреме, защото все още има недовършена работа.

Недовършена работа

Финалът на сериала постели перфектно сцената за филма, който ще довърши историята. Шелби винаги са имали врагове и това продължава да е така - мисията на Томи да спре разрастването на нацизма във Великобритания не е приключила, а Осуалд Моузли все още се намира в позиция на сила.

"Действията ще се проведат по време на Втората световна война, което си мисля, че нямаше да направя, ако заснемах седми сезон," разказва за предстоящия проект създателят на поредицата Стивън Найт. "Смятам, че фактът, че ще е филм, изисква смяна на предавките."

Благодаря, "Peaky Blinders", беше удоволствие. До нови срещи - край на сериала - семейство Шелби Предвид впечатляващото придържане към историческата истина, можем да си изградим представа какво ни предстои да видим - Моузли е реална личност с популярна репутация и биография. Първите години от войната са изключително бурни за него и най-вероятно именно в тях дейно участие ще вземе семейство Шелби.

Очакванията обаче за пореден път са високи. След разочарованието от финалните моменти на другия много популярен сериал, който залагаше на честите, динамични обрати, "Игра на тронове", феновете на "Peaky Blinders" си отдъхнаха с успокоение, когато тяхната любима поредица запази качеството си до края.

Актьорският състав ще остане завинаги един от най-звездните в подобен сериал - през последните девет години на екрана видяхме носителя на "Оскар" Ейдриън Броуди и установени имена като Килиън Мърфи, Том Харди, Аня Тейлър-Джой, Мелън Маккори и Сам Нийл. Родиха се и нови звезди, които стояха напълно достойно до своите знаменити колеги.

Сбогом и благодаря, Peaky Blinders, беше удоволствие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023