Благоевград може да се окаже без кмет Снимка: © Georgi Nikolchev, Bulgaria / Wikimedia

Новоизбраният кмет на Благоевград Румен Томов може да бъде отстранен от поста си заради това, че не е прекратил търговската си дейност в едномесечния срок след обявяването на изборния резултат.

Мандатът на Томов беше атакуван от ГЕРБ и партия "Мир" пред Общинската избирателна комисия в края на 2019 г. Първоначалното решение на ОИК беше в полза на кмета, но в сряда Административният съд в Благоевград го е отменил като незаконосъобразно. Преписката е върната за ново произнасяне, съобразно указанията на съда по тълкуването и прилагането на закона.

В решението на административните съдии се посочва, че Законът за местното самоуправление (ЗМСМА) забранява на кметове на общини да извършват търговска дейонст по смисъла на Търговския закон - включително да бъдат управители в търговски дружества или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.

ЗМСМА предоставя гратисен период от един месец след обявяването на резултатите от изборите, в рамките на който новоизбраният общински кмет трябва да прекрати евентуалната си търговска дейност и да уведоми писмено председателя на Общинския съвет и съответната избирателна комисия. Споерд съда - Румен Томов не е изпълнил тези задължения в указания срок до 4 декември 2019, което представлява нарушение, наказвано с предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС в срок от 7 дни.

Благоевград беше един четирите областни центъра, в които БСП успя да спечел кметските избори през октомври-ноември 2019 г. Румен Томов се яви като независим кандидат, но кампанията му беше подкрепена от Социалистическата партия. Томов се занимаваше със строителство и недвижими имоти, преди да влезе в политиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022