Снимка: © Georgi Nikolchev, Bulgaria / Wikimedia

Новоизбраният кмет на Благоевград Румен Томов може да бъде отстранен от поста си заради това, че не е прекратил търговската си дейност в едномесечния срок след обявяването на изборния резултат. 

Мандатът на Томов беше атакуван от ГЕРБ и партия "Мир" пред Общинската избирателна комисия в края на 2019 г. Първоначалното решение на ОИК беше в полза на кмета, но в сряда Административният съд в Благоевград го е отменил като незаконосъобразно. Преписката е върната за ново произнасяне, съобразно указанията на съда по тълкуването и прилагането на закона. 

В решението на административните съдии се посочва, че Законът за местното самоуправление (ЗМСМА) забранява на кметове на общини да извършват търговска дейонст по смисъла на Търговския закон - включително да бъдат управители в търговски дружества или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.

ЗМСМА предоставя гратисен период от един месец след обявяването на резултатите от изборите, в рамките на който новоизбраният общински кмет трябва да прекрати евентуалната си търговска дейност и да уведоми писмено председателя на Общинския съвет и съответната избирателна комисия. Споерд съда - Румен Томов не е изпълнил тези задължения в указания срок до 4 декември 2019, което представлява нарушение, наказвано с предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета. 

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС в срок от 7 дни. 

Благоевград беше един четирите областни центъра, в които БСП успя да спечел кметските избори през октомври-ноември 2019 г. Румен Томов се яви като независим кандидат, но кампанията му беше подкрепена от Социалистическата партия. Томов се занимаваше със строителство и недвижими имоти, преди да влезе в политиката. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"