Близък съветник на Орбан подава оставка заради речта за "смесена раса" на премиера Снимка: © Getty Images

Един от най-дългогодишните съветници на унгарския премиер Виктор Орбан подава оставка. Причината е скорошната реч на държавния глава, в която той призова за "чиста европейска раса". Думите му бяха осъдени от редица еврейски общности и предизвикаха остри международни реакции.

Жужа Хегедуш напуска екипа на Орбан, след като е част от него вече две десетилетия. Тя заяви, че прекъсва политическите си отношения с министър-председателя, като определи речта му като "чист нацистки текст, достоен за Йозеф Гьобелс". Думите ѝ са препратка към министъра на пропагандата в Нацистка Германия Гьобелс, който е един от близките сътрудници и последователи на Хитлер.

В годишната си реч в Бейле Тушнад - румънски град с голяма унгарска общност, Орбан предупреди, че "смесването на расите в Европа" между европейци и хора, дошли на континента, е неприемливо.

Виктор Орбан е известен с антиимиграционната си политика. В миналото той е правил подобни изказвания, но за първи път използва унгарския термин за "раса", посочват експерти.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че речта на държавния глава е била "погрешно разтълкувана" от онези, които "явно не разбират разликата между смесването на различни етнически групи, които произхождат от юдео-християнската културна сфера, и смесването на народи от различни цивилизации".

Хегедуш познава унгарския премиер от 2002 г. и е определяла отношенията им като "приятелски". Досега тя заемаша поста на съветник по въпросите за социално приобщаване в кабинета на министър-председателя. Орбан коментира оставката ѝ като заяви, че неговото правителство има "политика на нулева толерантност към антисемитизма и расизма".

Остри коментари по адрес на Орбан имаше и от страна на международните актьори, сред които външният министър на Румъния и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

"Всички ние сме различни, кожата ни е различна, различни са нашите езици, култури, вярвания. И все пак всички ние сме част от една и съща раса - човешката раса. Расизмът е отровно политическо изобретение. Не бива да има място за него в Европа, където силата ни идва от многообразието", написа Тимерманс в профила си в "Туитър".

Породеното напрежение между Орбан и ЕС идва в момент, в който Унгария се бори със значителен икономически спад и се опитва да подобри връзките си с Брюксел, за да получи евросредствата по Плана за възстановяване и развитие на стойност от 15 млрд. евро, които бяха блокирани по-рано.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024