Снимка: © Getty Images

Алън и Алекс Стоукс са само на 23 години, но нетното им богатство се оценява на около 800 000 долара. Близнаците са популярни в TikTok (с около 25 млн. последователи) и YouTube (с почти 5 млн. абонати) благодарение на клиповете, в които се снимат как погаждат номера на непознати хора.

Една от последните шега на братята обаче ще им струва скъпо - постановката им едва не предизвиква полицейска престрелка.

Близнаците Стоукс са обвинени заради фалшив сигнал за тревога и незаконно задържане чрез използването на насилие, заплаха и измама. Всичко се случва в края на 2019 г., когато Алън и Алекс решават да се престорят на банкови крадци, за да заснемат реакциите на непознатите хора. Двамата се обличат в черни дрехи, слагат си маски и се екипират със сакове, пълни с пари. Операторът им снима, докато двамата си поръчват кола през Uber.

Шофьорът, който пристига на заявката, няма никаква представа какво са замислили двамата братя. На въпроса му "Какво се случва", те отговарят "Отиваме на парти с костюми. Можеш ли сега да настъпиш газта?". Човек, който става свидетел на сцената, се обажда в полицията, за да алармира, че двама маскирани нападатели отвличат човек с автомобила му.

Службите приемат сигнала за напълно достоверен - пристигат на мястото на инцидента и вадят оръжия в готовност да открият стрелба, става ясно от разследването на случая. Шофьорът на Uber е задържан, докато полицаите се уверят, че той не е съучастник в постановката, а е неволна жертва на неуместното чувство за хумор на двете момчета. Клипът им събира над 1,4 млн. гледания, преди публичният достъп до него да бъде спрян.

"Това не са майтапи. Това са престъпления, които можеше да доведат до сериозни наранявания или дори до нечия смърт", казва прокурорът на Ървин, Калифорния, Тод Спицър, който води делото.

"Служителите на реда са положили клетва да защитават обществото и когато някой се обади на 911, за да съобщи за банков обир, те реагират незабавно, за да предотвратят посегателство срещу човешкия живот. Вместо това виждат някакъв извратен опит за спечелване на популярност в интернет чрез създаване на опасност както за обществеността, така и за полицейските служители", казва още той.

От клипа ми се вижда, че пристигналият полицейски патрул предупреждава братята и снимачния им екип за това, че действията им можеше да имат много сериозни последици. Според разследването на прокуратурата обаче братята са се опитали да повторят същата "шега" четири часа по-късно в кампуса на Университета на Калифорния, като отново са задействали полицейска реакция.

Ако бъдат признати за виновни, двамата може да бъдат осъдени на 4 години лишаване от свобода.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори