Bloomberg: 4 клиенти на "Газпром" от ЕС плащат в рубли, 10 компании имат сметки в "Газпромбанк" Снимка: © Getty Images

Четири купувачи на руски газ от ЕС вече са започнали да плащат за доставките в рубли, както поиска Кремъл. Това твърди Bloomberg, като се позовава на източник, близък до руската газова компания.

Според данните на агенцията - нови прекъсвания на снабдяването с гориво не се очакват поне до втората половина на месец май, ако други европейски държави откажат да изпълняват изискванията на Москва.

Анонимният източник на Bloomberg твърди, че десет европейски компании са си открили валутни и рублеви банкови сметки в "Газпромбанк", за да могат да превеждат парите за получените газови доставки по модела, наложен от Владимир Путин.

В информацията не се разкрива кои са държавите, които са се съгласили с този механизъм.

Полша и България бяха първите страни, които се оказаха със спрени доставки на природен газ заради отказа да плащат по схемата на Путин.

ЕК определи случващото се като "неоправдано и неприемливо" решение, което доказва, че "Русия е ненадежден доставчик на природен газ".

В България обаче и президентът Румен Радев, и най-голямата опозиционна партия ГЕРБ обвиниха правителството за това, че е допуснало "Газпром" да спре доставките и намекнаха, че кабинетът възнамерява да "върне посредниците" чрез рязко повишаване на цените на горивото от алтернативни доставчици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023