Снимка: © Getty Images

Майкъл Блумбърг рискува да изгуби позитивната инерция на кампанията си от последните седмици след участието в предизборния дебат на Демократическата партия преди изборите в Невада. 

Блумбърг беше подложен на критични атаки от страна на всички останали кандидати за президентската номинация на Демократите, като особено остра беше намесата на сенатора от Масачузетс Елизабет Уорън. 

Уорън го атакува по линия на твърденията за обидно отношение от страна на Майкъл Блумбърг спрямо негови бивши служителки в медийната компания Bloomberg L.P., които са напуснали дружеството, подписвайки споразумения за конфиденциалност. 

Уорън предизвика милиардера да прекрати действието на тези договори, за да може жените да разкажат своята версия за корпоративната култура в компанията и за поведението му като мениджър и собственик. Блумбърг отхвърли това предложение, като отговори, че въпросните споразумения са "много малко" и че никога не е бил обвиняван лично в престъпление спрямо колеги, "освен може би в това, че не са харесвали шегите ми". 

Блумбърг беше притиснат от конкурентите си да публикува данните от данъчните си декларации като знак за прозрачност. Милиардерът посочи, че това може да стане "след няколко седмици", защото ще трябва да разпространи хиляди страници с документи, като коментира, че "няма как да работи с TurboTax" - популярен софтуер за подготовка на данъчните декларации на американците.

Втората линия на критики спрямо Блумбърг дойдоха по линия на една от спорните политики по време на мандата му като кмет на Ню Йорк за борба с престъпността - т.нар. програма "stop and frisk" (спри и обискирай) - която води до временно задържане, разпити и претърсване на стотици хиляди души по улиците на града с цел проверка за нелегално оръжие или други забранени предмети. Програмата е критикувана заради дискриминативното й прилагане спрямо млади афро- и латиноамериканци, които не са извършили престъпление.

Без да се извинява от първо лице, Блумбърг призна, че "изпитва срам" от начина, по който е провеждана кампанията от Нюйоркската полиция: "Ограничихме престъпността, но не може да спираме хората на улицата без причина". 

Подходът му към темата беше подложен на критика от страна на бившия вицепрезидент Джо Байдън, който коментира, че "тази политика беше отвратителна и всъщност беше нарушение на всяко право, което гражданите имат". 

Блумбърг успя да предизвика Бърни Сандърс, като посочи, че някои от предложенията в икономическата му програма са "най-лесния начин Доналд Тръмп да бъде преизбран". 

"Няма да премахваме капитализма. Опитвали сме го. И други държави са опитвали да го направят. Това се нарича комунизъм и просто не работи", каза Блумбърг в реплика към Сандърс, когото нарече "най-известният социалист в тази страна, който е милионер с три къщи". 

Сенаторът от Вермонт нарече обвиненията в комунистически пристрастия "евтин трик" и обяви, че "и в момента живеем в социалистическо общество в много отношения, но социализмът тук работи само за най-богатите, докато бедните са оставени на тежък индивидуализъм". 

Общите оценки на наблюдателите след дебата в Лас Вегас сочат към разочароващо представяне за Блумбърг, който в последния месец успя да се изкачи до второ място в националните изследвания за популярността на кандидатите за президентската номинация Демократите. 

Предварителните избори на Демократическата партия в Невада ще се проведат на 22 февруари, а Блумбърг няма да участва в тях. Първото включване на името му в бюлетината ще е на 3 март, по време на т.нар. Супер вторник. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София

Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично

Премиерът за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Все пак заплашиха Русия със санкции, ако нападне

Отново над 11 хил. случая на Covid, София и Бургас вече са в етап 3 от пандемичния план

Делът на положителните проби остава все така висок, активните случаи продължават да се повишават