БНР днес назначи нови директори на трите си основни програми, беше съобщено от медията. 

Даниела Якова ще оглави програма "Хоризонт", където досега начело бе Мартин Минков. Митко Новков заменя Кирил Калев в програма "Христо Ботев", а Ива Дойчинова наследява Роселина Петкова в Радио "София".

От националното радио допълват, че тримата са предложени от генералния директор Андон Балтаков и са приети единодушно от Управителния съвет на БНР. 

В съобщението на медията пише още, че тримата журналисти са утвърдени професионалисти с опит и авторитет в медийното и публичното пространство, които от години са в екипа. 

Даниела Якова е водещ на предаването "12 плюс 3" от 2001 година и на авторското ѝ "Рано в неделя" от повече от 20 години, а през 2011 г. става носител на наградата "Сирак Скитник". Завършила е българска филология и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски", а специализацията ѝ е "Радиомениджмънт" в Центъра за развитие на медиите. Част е от БНР от 1993 година насам, като през кариерата си там се развива от дежурен на телефон, през репортер и новинар до редактор на водещ. Била е отговорен редактор на "Нощен блок" и "Съботно-неделни предавания."

Митко Новков е журналист, публицист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България. Автор е на осем книги с литературна критика, медийна критика и есета за художници и картини. Доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация  на СУ „Св. Климент Охридски“ и преподавател по „Радио и телевизионна журналистика“ в Нов български университет. От 2014 г. е автор и водещ на предаването „Премълчаната история“ по програма „Христо Ботев“, а от 2017 г. е ръководител на радиотеатъра като отговорен драматург на екип „Драматургични форми“.

Ива Дойчинова е знаков глас в българския радиоефир с ярко присъствие и в телевизионната журналистика като водеща в трите национални телевизии. Създател е на националната кампания „Будител на годината“ и е посланик на UNICEF. От 2018 г. е водеща на сутрешния блок „Нашият ден“ и заместник-главен редактор на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. Убедена е, че Радио София има уникалния шанс да говори на активния градски слушател за живота на столицата и региона с информация, емоция и прекрасна музика.

Прочети