Снимка: © БНР

"Събираме се пред БНР, за да изкажем възражението си срещу спирането на предаването “Аларма” по програма “Христо Ботев”, най-богатата и динамична музикална и културна програма в ефира. Носете си будилници, за да вдигнем с тях аларма за „Аларма“!", гласи съобщението във Фейсбук, с което се обявява и протест пред Българското национално радио за сряда, 18.30 часа, срещу решение на ръководството на радиото.

Засега самото решение не е публично оповестено, като в късните часове на 5 септември и от комуникационния отдел на БНР обявиха по темата с предаването, че "ръководството на БНР заявява, че към момента не е обсъждана възможност за спирането му, а се търсят нови начини - културната програма на общественото радио да е по-силна, по-смела, по-свободна и по-комуникативна, все така артистично дръзка и алтернативна на медийната територия, на която се развива".

Досега "Аларма" се излъчва всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа по програма "Христо Ботев". Неофициално се знае, че на екипа е предложен нощен час, така че "Аларма" да се слее с нощия блок, предвидено е съкращаване на екипа и на ефирното време.

„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма". Вярна на името си, „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми, пише в представянето на радиопредаването на сайта на БНР.

Екипът е в състав Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева.

Проф. Александър Кьосев за предаването Аларма по Христо Ботев на БНР

"Никога не е имало планове предаването Аларма по Христо Ботев да бъде свалено", коментира пред Булевард България и Катя Василева, директор "Комуникации" в БНР.

"Изразяваме искрено съжаление, че обществената енергия се хаби въз основа на непроверени слухове. Това е явен показател за състоянието на информационната среда у нас.", се казва още в официалната позиция на общественото радио.

В действителност доста уважавани личности от сферата на културния живот у нас реагираха в подкрепа на младежкото предаване, както и редовни слушатели. От БНР съобщават още, че за да отговорят "в максимална степен на очакванията на аудиторията, а и за да бъде предаването максимално близо до нейния ритъм, потребности и очаквания, в момента заедно с екипа му се обсъждат възможности как това да се случи най-ефективно от новия сезон.". Програмен директор на "Христо Ботев" е публицистът Митко Новков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изборите днес: В отделни секции има проблеми с машините

На места не са се явили членове на комисиите

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври

Това е всичко, което трябва да знаете за начина, по който се провеждат изборите

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"