Предаването на властта от екипа на Кирил Петков в Министерски съвет "роди" изненадващ медиен сюжет, след като БНТ публикуваха снимка на бившия премиер и Лена Бориславова под ъгъл, който едва ли не показва как двамата се държат за ръка.

Снимката на фоторепортера Десислава Кулелиева е подбрана и публикувана във Facebook-профила на "По света и у нас" с единствения коментар, че "досегашният премиер Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова напуснаха сградата на Министерски съвет".

Фотографията на БНТ обаче беше използвана от няколко онлайн медии като "новина", че двамата са се държали за ръка, и задейства нова вълна от коментари във Facebook за предполагаема любовна афера - "творение" на сайта на Недялко Недялков ПИК, което се подгрява в медийни изяви на Бойко Борисов и Десислава Атанасова през последните месеци.

Намеците, че Петков и Бориславова са се държали за ръка на стълбите на Министерски съвет, са грешни - това се вижда от кадрите на Bulgaria on Air, които ясно показват зрителната измама.

По-късно и БНТ решиха да допълнят галерията си с няколко снимки, на които разминаването между двете ръце е очевидно.

Самата Лена Бориславова реши да вземе отношение по случилото се, като посочи, че спекулациите около снимката са "поредната акция, която да дискредитира участието на жени в политиката и да удари по лидера на партията, която започна промяната".

"Днес в Министерския съвет имаше най-малко стотина репортери, фоторепортери, оператори. Всички знаехме, че те ще бъдат постоянно с нас и ще заснемат всичко, от всякакъв ъгъл, включително такъв, от който изглежда сякаш съм хванала премиера за ръка. Не бих и не съм го направила. Няма проблем, че има такъв кадър. Има проблем, че той ще послужи за поредната акция, която да дискредитира участието на жени в политиката и да удари по лидера на партията, която започна промяната", казва тя.

"Първите жени депутати се избират през далечната 1946 г. Уви, над 70 години по-късно най-големият грях е да си жена, която иска да се развива професионално със собствени сили и да има мнение. Тази жена веднага бива заклеймена като нечия държанка, като неубедителна, нерационална, интелектът и личните качества нямат значение - друго е средството за успех и то зависи пак от мъж. Промяна е нужна в света, но още повече тук, в България", казва тя.

Атаките срещу Лена Бориславова започнаха от самото начало на управлението на "Продължаваме промяната", като идваха не само от страна на опозицията, но и от тогавашните партньори на ПП във властта - ИТН - от обвинения, че командвала парламентарната група, до последните отявлени подигравки на Тошко Йорданов с тениската "Harvard Law, just kidding".

Най-груба обаче беше кампанията на ПИК, които разпространиха записи от камери за видеонаблюдение в частна сграда, внушавайки, че Петков и Бориславова са наемали апартамент за срещи.

Партньор и годеник на 32-годишната юристка е Мирослав Иванов - доскорошният председател на 47 Народно събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин