Българската национална телевизия се въвлече в нов скандал около отразяването на протестите срещу правителството на Бойко Борисов. В сутрешната емисия новини на БНТ беше излъчена информация за това, че "за днес (8 септември) организаторите на антиправителствените протести са обявили свикването на Народен съд на площад "Народно събрание" пред паметника на Цар Освободител". 

Новината е съпътствана с кадри от последната вечер на протестите при Ларгото. В кратката информация няма цитиран източник за твърдението за "Народния съд". 

Николай Хаджигенов от "Отровното трио" се разграничи публично от внушенията, че протестиращите искат повторение на най-кървавия период след тоталитарния преврат на 9 септември 1944 г. 

"Никой не е обявявал свикване на народен съд. Напротив, ние сме яростни противници на подобни "идеи". Та ако някой не е разбрал защо Кошлуков е следващата законна цел на протеста...", пише той във Facebook, като споделя линк към сутрешната новина на БНТ. 

Малко преди 14:30 ч. в сайта на националната телевизия беше публикувана "Позиция на БНТ", в която се казва, че медията "поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан". 

"БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание", завършва позицията. 

Съобщението не е подписано от конкретен представител на ръководството на телевизията и не съдържа препратка към "новината с невярно съдържание", за която се извинява. 

Излъченият в ефир материал е свален от сайта на БНТ. 

Всъщност, твърдението за готвен "Народен съд" на площада пред парламента се появява за първи път в новините на БНТ на 5 септември в репортаж, отразяващ протест на активисти на партия "Възраждане" пред Софийския районен съд. Репортажът съобщава за мерките за неотклонение на няколко от задържаните по време на протеста на 2 септември при Партийния дом. В оригиналната му версия се казва следното: "Протестиращи се събраха пред сградата на Районния съд на бул. "Скобелев" в столицата. Те обявиха, че свикват Народен съд на 8 септември на площад "Народно събрание" пред паметника на Цар Освободител". 

В момента статията е поправена и тези изречения липсват. 

Въпреки опровержението - твърдението за "Народен съд" на протеста заживя свой живот през политически коментари на представители на правителството и "разобличаващи" публикации в проправителствени сайтове. 

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев обяви на брифинг пред журналисти: "В България отново видяхме препратка към миналото за това, че ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите. Това ни навява тъжни спомени за тоталитарното минало, с което толкова много години вече се опитваме да се разделим". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"