Българската национална телевизия се въвлече в нов скандал около отразяването на протестите срещу правителството на Бойко Борисов. В сутрешната емисия новини на БНТ беше излъчена информация за това, че "за днес (8 септември) организаторите на антиправителствените протести са обявили свикването на Народен съд на площад "Народно събрание" пред паметника на Цар Освободител". 

Новината е съпътствана с кадри от последната вечер на протестите при Ларгото. В кратката информация няма цитиран източник за твърдението за "Народния съд". 

Николай Хаджигенов от "Отровното трио" се разграничи публично от внушенията, че протестиращите искат повторение на най-кървавия период след тоталитарния преврат на 9 септември 1944 г. 

"Никой не е обявявал свикване на народен съд. Напротив, ние сме яростни противници на подобни "идеи". Та ако някой не е разбрал защо Кошлуков е следващата законна цел на протеста...", пише той във Facebook, като споделя линк към сутрешната новина на БНТ. 

Малко преди 14:30 ч. в сайта на националната телевизия беше публикувана "Позиция на БНТ", в която се казва, че медията "поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан". 

"БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание", завършва позицията. 

Съобщението не е подписано от конкретен представител на ръководството на телевизията и не съдържа препратка към "новината с невярно съдържание", за която се извинява. 

Излъченият в ефир материал е свален от сайта на БНТ. 

Всъщност, твърдението за готвен "Народен съд" на площада пред парламента се появява за първи път в новините на БНТ на 5 септември в репортаж, отразяващ протест на активисти на партия "Възраждане" пред Софийския районен съд. Репортажът съобщава за мерките за неотклонение на няколко от задържаните по време на протеста на 2 септември при Партийния дом. В оригиналната му версия се казва следното: "Протестиращи се събраха пред сградата на Районния съд на бул. "Скобелев" в столицата. Те обявиха, че свикват Народен съд на 8 септември на площад "Народно събрание" пред паметника на Цар Освободител". 

В момента статията е поправена и тези изречения липсват. 

Въпреки опровержението - твърдението за "Народен съд" на протеста заживя свой живот през политически коментари на представители на правителството и "разобличаващи" публикации в проправителствени сайтове. 

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев обяви на брифинг пред журналисти: "В България отново видяхме препратка към миналото за това, че ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите. Това ни навява тъжни спомени за тоталитарното минало, с което толкова много години вече се опитваме да се разделим". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията