БНТ се извини след фалшива новина за "Народен съд" на протеста

Българската национална телевизия се въвлече в нов скандал около отразяването на протестите срещу правителството на Бойко Борисов. В сутрешната емисия новини на БНТ беше излъчена информация за това, че "за днес (8 септември) организаторите на антиправителствените протести са обявили свикването на Народен съд на площад "Народно събрание" пред паметника на Цар Освободител".

Новината е съпътствана с кадри от последната вечер на протестите при Ларгото. В кратката информация няма цитиран източник за твърдението за "Народния съд".

Николай Хаджигенов от "Отровното трио" се разграничи публично от внушенията, че протестиращите искат повторение на най-кървавия период след тоталитарния преврат на 9 септември 1944 г.

"Никой не е обявявал свикване на народен съд. Напротив, ние сме яростни противници на подобни "идеи". Та ако някой не е разбрал защо Кошлуков е следващата законна цел на протеста...", пише той във Facebook, като споделя линк към сутрешната новина на БНТ.

Малко преди 14:30 ч. в сайта на националната телевизия беше публикувана "Позиция на БНТ", в която се казва, че медията "поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан".

"БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание", завършва позицията.

Съобщението не е подписано от конкретен представител на ръководството на телевизията и не съдържа препратка към "новината с невярно съдържание", за която се извинява.

Излъченият в ефир материал е свален от сайта на БНТ.

Всъщност, твърдението за готвен "Народен съд" на площада пред парламента се появява за първи път в новините на БНТ на 5 септември в репортаж, отразяващ протест на активисти на партия "Възраждане" пред Софийския районен съд. Репортажът съобщава за мерките за неотклонение на няколко от задържаните по време на протеста на 2 септември при Партийния дом. В оригиналната му версия се казва следното: "Протестиращи се събраха пред сградата на Районния съд на бул. "Скобелев" в столицата. Те обявиха, че свикват Народен съд на 8 септември на площад "Народно събрание" пред паметника на Цар Освободител".

В момента статията е поправена и тези изречения липсват.

Въпреки опровержението - твърдението за "Народен съд" на протеста заживя свой живот през политически коментари на представители на правителството и "разобличаващи" публикации в проправителствени сайтове.

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев обяви на брифинг пред журналисти: "В България отново видяхме препратка към миналото за това, че ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите. Това ни навява тъжни спомени за тоталитарното минало, с което толкова много години вече се опитваме да се разделим".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023

ГЕРБ постави условие пред ПП за преговори в новия парламент

Контролът на Министерството на финансите се оказа критичната точка за ГЕРБ

21:26 - 24.03.2023