БНТ се извини след фалшива новина за "Народен съд" на протеста

Българската национална телевизия се въвлече в нов скандал около отразяването на протестите срещу правителството на Бойко Борисов. В сутрешната емисия новини на БНТ беше излъчена информация за това, че "за днес (8 септември) организаторите на антиправителствените протести са обявили свикването на Народен съд на площад "Народно събрание" пред паметника на Цар Освободител".

Новината е съпътствана с кадри от последната вечер на протестите при Ларгото. В кратката информация няма цитиран източник за твърдението за "Народния съд".

Николай Хаджигенов от "Отровното трио" се разграничи публично от внушенията, че протестиращите искат повторение на най-кървавия период след тоталитарния преврат на 9 септември 1944 г.

"Никой не е обявявал свикване на народен съд. Напротив, ние сме яростни противници на подобни "идеи". Та ако някой не е разбрал защо Кошлуков е следващата законна цел на протеста...", пише той във Facebook, като споделя линк към сутрешната новина на БНТ.

Малко преди 14:30 ч. в сайта на националната телевизия беше публикувана "Позиция на БНТ", в която се казва, че медията "поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан".

"БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание", завършва позицията.

Съобщението не е подписано от конкретен представител на ръководството на телевизията и не съдържа препратка към "новината с невярно съдържание", за която се извинява.

Излъченият в ефир материал е свален от сайта на БНТ.

Всъщност, твърдението за готвен "Народен съд" на площада пред парламента се появява за първи път в новините на БНТ на 5 септември в репортаж, отразяващ протест на активисти на партия "Възраждане" пред Софийския районен съд. Репортажът съобщава за мерките за неотклонение на няколко от задържаните по време на протеста на 2 септември при Партийния дом. В оригиналната му версия се казва следното: "Протестиращи се събраха пред сградата на Районния съд на бул. "Скобелев" в столицата. Те обявиха, че свикват Народен съд на 8 септември на площад "Народно събрание" пред паметника на Цар Освободител".

В момента статията е поправена и тези изречения липсват.

Въпреки опровержението - твърдението за "Народен съд" на протеста заживя свой живот през политически коментари на представители на правителството и "разобличаващи" публикации в проправителствени сайтове.

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев обяви на брифинг пред журналисти: "В България отново видяхме препратка към миналото за това, че ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите. Това ни навява тъжни спомени за тоталитарното минало, с което толкова много години вече се опитваме да се разделим".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024