Бобоков излиза на свобода срещу 1 млн. лв, Узунов - срещу 20 000

Бизнесменът Пламен Бобоков излиза на свобода срещу 1 млн. лева гаранция, а президентският секретар Пламен Узунов ще напусне ареста под гаранция от 20 000 лв., съобщиха от прокуратурата.

Двамата бяха обвинени в участие в престъпен сговор с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжности престъпления – в периода от началото на януари 2019 г. до настоящия момент. Държавното обвинение публикуваше серия от разговори между двамата, касаещи искове на собственика на „Приста Ойл“ за помилване на обвинени граждани в чужбина, информация за либийския кораб „Бадр“ и други.

"Пламен Бобоков и Пламен Узунов са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г., като Бобоков е подбудил на 21 пъти Узунов, в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата от него длъжност, с цел да набави за Бобоков облага", съобщиха от прокуратурата.

Новинарска информация от БТА за Либия и държави в Близкия изток и Африка е причината Бобоков да бъде привлечен като обвиняем за търговия с влияние. В постановлението са изброени 21 съобщения, изпратени от телефона на Узунов до Бобоков през приложението "Whatsapp". Тяхното съдържание в голямата си част е чисто новинарско - с кого ще се среща френският президент Еманюел Макрон и най-вече политическата обстановка в Либия. Доказателство, че става дума за данни от информационна агенция, е фактът, че един от СМС-ите завършва с "/БТА", което е характерен маркер за новина от Българската телеграфна агенция.

От това са настъпили значителни вредни последици – разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“, казват още от държавното обвинение.

При определяне на размера на парични гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите, здравословното им състояние, семейното им положение, професията, възрастта и други данни за личността им. На обвиняемите е наложена „Забрана за напускане на пределните на Република България“.

Настоящото досъдебното производство е образувано по отделени материали от делото за незаконния внос на боклук, по което за участие в организирана престъпна група са обвинени братя Бобокови и бившия зам. министър на екологията и водите Красимир Живков.

По-рано днес под гаранция от 20 хиляди лева беше освободен и съветникът на президента Илия Милушев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024