Бизнесменът Пламен Бобоков излиза на свобода срещу 1 млн. лева гаранция, а президентският секретар Пламен Узунов ще напусне ареста под гаранция от 20 000 лв., съобщиха от прокуратурата.

Двамата бяха обвинени в участие в престъпен сговор с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжности престъпления – в периода от началото на януари 2019 г. до настоящия момент. Държавното обвинение публикуваше серия от разговори между двамата, касаещи искове на собственика на „Приста Ойл“ за помилване на обвинени граждани в чужбина, информация за либийския кораб „Бадр“ и други.

"Пламен Бобоков и Пламен Узунов са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г., като Бобоков е подбудил на 21 пъти Узунов, в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата от него длъжност, с цел да набави за Бобоков облага", съобщиха от прокуратурата.

Новинарска информация от БТА за Либия и държави в Близкия изток и Африка е причината Бобоков да бъде привлечен като обвиняем за търговия с влияние. В постановлението са изброени 21 съобщения, изпратени от телефона на Узунов до Бобоков през приложението "Whatsapp". Тяхното съдържание в голямата си част е чисто новинарско - с кого ще се среща френският президент Еманюел Макрон и най-вече политическата обстановка в Либия. Доказателство, че става дума за данни от информационна агенция, е фактът, че един от СМС-ите завършва с "/БТА", което е характерен маркер за новина от Българската телеграфна агенция.

От това са настъпили значителни вредни последици – разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“, казват още от държавното обвинение.

При определяне на размера на парични гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите, здравословното им състояние, семейното им положение, професията, възрастта и други данни за личността им. На обвиняемите е наложена „Забрана за напускане на пределните на Република България“.

Настоящото досъдебното производство е образувано по отделени материали от делото за незаконния внос на боклук, по което за участие в организирана престъпна група са обвинени братя Бобокови и бившия зам. министър на екологията и водите Красимир Живков.

По-рано днес под гаранция от 20 хиляди лева беше освободен и съветникът на президента Илия Милушев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор