Боевете с кучета - криминален бизнес със застрашителни размери Снимка: © bTV

Организирането на боеве с животни е престъпление. Наказва се със затвор до 5 години и парична глоба - поне според Наказателния кодекс. На практика се оказва, че МВР и прокуратурата са почти безсилни пред групировките, които отглеждат кучета за бойци.

Разследване на bTV Репортерите показва, че въпреки многократните акции и арести на участници в подобни незаконни състезания, те продължават да се случват недалеч от София. Източник на телевизията е заснел със скрита камера един от тези турнири, на който залозите са стигнали до 10 000 лв.

Човекът, предоставил клиповете, твърди, че е от организация за защита на животните и не разкрива самоличността си поради опасения от отмъщение.

В клипса се виждат боеве между кучета от породата средноазиатска овчарка - собствениците им ги стимулират да проявят агресия, а разтърваването им става с помощта на колани и клинове за захапката. Ушите и опашките на животните са рязани - трайно увреждане, което също е наказуемо по закон.

Според разследването - един от участниците в нелегалния бой е мъж на име Георги Николов от Самоков, по прякор "Магьосника", осъждан два пъти, включително за нанасяне на телесна повреда. Той отрича пред медията да се занимава с кучешки боеве, но отказва да даде интервю. Твърди, че обича животните си и ги гледа "по прекрасен начин", като "не дава косъм да падне от главите им". Според публичните му данни в социалните мрежи, кучетата се водят на изложби.

Средноазиатската овчарка (т.нар. алабай) е куче, което все по-често се ползва в незаконни боеве. "Попремина модата на питбулите. Средноазиатските овчарки са по-силни, за по-зрелищни битки", казва Явор Гечев, дългогодишен експерт в защитата на животните.

Смятат се за една от най-старите породи в света, селекционирана за охрана на стадата от хищници - вълци и мечки. Малко по-агресивни са от други породи, особено мъжките - към себеподобни. По-трудно се обучават. Няма селекция за послушание. Задължителна е тренировката на тези кучета, мъжките достигат 90-100 кг, казва треньор на животни.

Източникът на bTV казва, че животните се подготвят предварително за битка, като дърпат тежести, тичат и им "бият химия".

"Кучето, което победи, се взима... прибира се и се гледа като цар. Другото се маха... Махат го, просто го оставят на произвола на съдбата", казва той.

Според репортажа - най-честото оправдание на организаторите на боеве пред полицията е, че "участват в изложба". Сбиването на кучетата се представя за случаен инцидент. Срещите се правят, без да се допускат външни хора, с подбор на терен, с протекция на местно ниво и с охрана.

Последната присъда за организатори на боеве е от 2016 г. - две години условно за баща и син от Пловдив.

През миналата година МВР арестува 58 души за 24-часов срок, след като откри арени в изоставен пионерски лагер край Ихтиман. В колите им са открити 9 кучета "използвани за спаринг", но истинските "бойци" не са намерени.

Разследвания се водят още в Русе, Шумен, Варна и Перник, но въпреки всичко - "бизнесът е стигнал до застрашителни размери, а в повечето случаи кървавите турнири са безнаказани".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024