Снимка: © bTV

Организирането на боеве с животни е престъпление. Наказва се със затвор до 5 години и парична глоба - поне според Наказателния кодекс. На практика се оказва, че МВР и прокуратурата са почти безсилни пред групировките, които отглеждат кучета за бойци. 

Разследване на bTV Репортерите показва, че въпреки многократните акции и арести на участници в подобни незаконни състезания, те продължават да се случват недалеч от София. Източник на телевизията е заснел със скрита камера един от тези турнири, на който залозите са стигнали до 10 000 лв. 

Човекът, предоставил клиповете, твърди, че е от организация за защита на животните и не разкрива самоличността си поради опасения от отмъщение. 

В клипса се виждат боеве между кучета от породата средноазиатска овчарка - собствениците им ги стимулират да проявят агресия, а разтърваването им става с помощта на колани и клинове за захапката. Ушите и опашките на животните са рязани - трайно увреждане, което също е наказуемо по закон. 

Според разследването - един от участниците в нелегалния бой е мъж на име Георги Николов от Самоков, по прякор "Магьосника", осъждан два пъти, включително за нанасяне на телесна повреда. Той отрича пред медията да се занимава с кучешки боеве, но отказва да даде интервю. Твърди, че обича животните си и ги гледа "по прекрасен начин", като "не дава косъм да падне от главите им". Според публичните му данни в социалните мрежи, кучетата се водят на изложби. 

Средноазиатската овчарка (т.нар. алабай) е куче, което все по-често се ползва в незаконни боеве. "Попремина модата на питбулите. Средноазиатските овчарки са по-силни, за по-зрелищни битки", казва Явор Гечев, дългогодишен експерт в защитата на животните. 

Смятат се за една от най-старите породи в света, селекционирана за охрана на стадата от хищници - вълци и мечки. Малко по-агресивни са от други породи, особено мъжките - към себеподобни. По-трудно се обучават. Няма селекция за послушание. Задължителна е тренировката на тези кучета, мъжките достигат 90-100 кг, казва треньор на животни. 

Източникът на bTV казва, че животните се подготвят предварително за битка, като дърпат тежести, тичат и им "бият химия".

"Кучето, което победи, се взима... прибира се и се гледа като цар. Другото се маха... Махат го, просто го оставят на произвола на съдбата", казва той. 

Според репортажа - най-честото оправдание на организаторите на боеве пред полицията е, че "участват в изложба". Сбиването на кучетата се представя за случаен инцидент. Срещите се правят, без да се допускат външни хора, с подбор на терен, с протекция на местно ниво и с охрана. 

Последната присъда за организатори на боеве е от 2016 г. - две години условно за баща и син от Пловдив. 

През миналата година МВР арестува 58 души за 24-часов срок, след като откри арени в изоставен пионерски лагер край Ихтиман. В колите им са открити 9 кучета "използвани за спаринг", но истинските "бойци" не са намерени. 

Разследвания се водят още в Русе, Шумен, Варна и Перник, но въпреки всичко - "бизнесът е стигнал до застрашителни размери, а в повечето случаи кървавите турнири са безнаказани". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?