Боксовата медалистка Иман Халиф се показа в по-различна визия за нова фотосесия

Алжирската боксьорка и олимпийска медалистка Иман Халиф се показа в една по-различна светлина. В профила си в Instagram тя пусна видео от женствена фотосесия, в която позира с повече грим и бижута, отколкото зрителите на бокса са свикнали да я виждат.

Видеото е направено съвместно със салон за красота, който изглежда се е погрижил за "преобразяването" на Халиф.

Първо тя се появява с черна блуза и вързана на опашка коса, докато замахва с боксовите си ръкавици. След което клипът преминава да покаже 25-годишната алжирка с разпуснати къдрижи, розови сенки и гланц за устни.

Тя носи блуза с цветя и обеци, а на врата ѝ виси златният олимпийски медал, който получи след победата ѝ срщеу китайката Янг Лиу.

Алжирската боксьорка беше в центъра на скандал, който избухна заради участието ѝ на Олимпийските игри, но прерасна в грозна война за половата ѝ идентичност. Тя получи разрешение да участват на Олимпиадата в Париж, въпреки че беше дисквалифицирана от миналогодишното световно първенство по бокс от Световна боксова асоциация (IBA). Причината за това бяха резултати от тестове, които поставят под съмнение нейния пол.

Стигна се и до онлайн тормоз срещу представителката на Алжир, като френските прокурори започнаха разследване в тази връзка. Олимпийската шампионка подаде жалка след потока от критики и неверни твърдения, свързани с нейния пол.

Адвокатът ѝ пише, че тя е станала обект на "женомразка, расистка и сексистка кампания", тъй като е спечелила златото в турнира по бокс при жените. Френската прокуратура съобщи, че нейната Служба за борба с престъпленията срещу човечеството и престъпленията от омраза е започнала проверка по обвиненията. Те са за "кибертормоз, основан на пола, публични обиди, публично подстрекаване към дискриминация и обиди въз основа на произхода".

В интернет се появиха твърдения, че Хелиф е транссексуална или мъж. Международният олимпийски комитет я защити и заклейми разпространителите на дезинформация. Боксьорката заяви, че разпространението на подобни неверни схващания за нея "накърнява човешкото достойнство".

Сред тези, които са наричали Хелиф мъж онлайн са и популярни личности като кандидат-президента Доналд Тръмп, авторката на поредицата "Хари Потър" Дж. К. Роулинг и милиардера Илон Мъск. Последните двама са били поименно споменати в жалбата на Хелиф пред прокуратурата.

Въпреки това известен френски блогър пише, че е малко вероятно Мъск или Роулинг да бъдат подведени под отговорност, тъй като френското наказателно право не се прилага за престъпления, извършени извън територията на Франция срещу чужди граждани. Но прокурорите биха могли да повдигнат обвинения срещу тези, които са изпратили дискриминиращи съобщения на френска територия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Здраве

ИКЕА ни дава всички поводи да се наспим с новата си кампания, посветена на съня

Добрият сън е събитието, което не бива да се пропуска, независимо какво ни се предлага навън.

13:17 - 19.09.2024
Кариерен (ре)старт

А1 подкрепя младите таланти с интерес в сферата на технологиите

Започна академичната година на първия A1 Tech Talents клас в специалност „Телекомуникационни технологии“ в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП).

11:55 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024