Снимка: © Getty Images

Заболеваемостта в България от Covid-19 спада в последната седмица, като страната е достигнала 17-то място в Европа по дял на новите случаи спрямо населението - 425 на 100 000 души за двуседмичен период. 

Намалява и броят на хоспитализираните и починалите, макар и с по-бавни темпове. България, която беше на първо място в ЕС по смъртност, вече е слязла до трета позиция. Това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Най-ниска заболеваемост е област Кърджали, а най-висока е Варна. Намалява и позитивността на изследваните тестове, като от 40-44% е паднал до 30-35%, съобщи той. 

"Ставаме по-силни. Ставаме по-информирани. Човечеството става победоносно в битката срещу Covid. Ваксините идват. С тях ние ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременната история. Болестта отстъпва пред усилията на всички онези, които от началото през март са рамо до рамо в лечебните заведения, в линейките, в РЗИ, в домовете за възрастни хора - които не се отказаха. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата над Covid-19", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Имунизацията на първите групи от населението с ваксината на Pfizer / BioNTech ще започне на 27 декември, като данните от нея ще бъдат въвеждани в отделен модул на информационната система.

Предстои да се направи и надзор на ефекта от имунизацията, като се готвят изследвания за продължителността и степента на имунитета срещу Covid-19. 

След извършването на втората имунизация ще се издава и документ, с който се удостоверява за получената ваксина. Заложили сме този документ, който беше разработен от ЕК, той не е окончателно приет, но е максимално приравнен, за да може да служи за всички, каза Кунчев. 

От Агенцията по лекарствата съобщиха, че на 6 януари 2021 г. европейският регулатор ще реши дали да издаде разрешение за използване на вкасината на Moderna срещу коронавирусна инфекция. Ако резултатът от анализа е положителен, България ще може да започне да прилага и нея. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти