Снимка: © Getty Images

Заболеваемостта в България от Covid-19 спада в последната седмица, като страната е достигнала 17-то място в Европа по дял на новите случаи спрямо населението - 425 на 100 000 души за двуседмичен период.

Намалява и броят на хоспитализираните и починалите, макар и с по-бавни темпове. България, която беше на първо място в ЕС по смъртност, вече е слязла до трета позиция. Това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-ниска заболеваемост е област Кърджали, а най-висока е Варна. Намалява и позитивността на изследваните тестове, като от 40-44% е паднал до 30-35%, съобщи той.

"Ставаме по-силни. Ставаме по-информирани. Човечеството става победоносно в битката срещу Covid. Ваксините идват. С тях ние ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременната история. Болестта отстъпва пред усилията на всички онези, които от началото през март са рамо до рамо в лечебните заведения, в линейките, в РЗИ, в домовете за възрастни хора - които не се отказаха. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата над Covid-19", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Имунизацията на първите групи от населението с ваксината на Pfizer / BioNTech ще започне на 27 декември, като данните от нея ще бъдат въвеждани в отделен модул на информационната система.

Предстои да се направи и надзор на ефекта от имунизацията, като се готвят изследвания за продължителността и степента на имунитета срещу Covid-19.

След извършването на втората имунизация ще се издава и документ, с който се удостоверява за получената ваксина. Заложили сме този документ, който беше разработен от ЕК, той не е окончателно приет, но е максимално приравнен, за да може да служи за всички, каза Кунчев.

От Агенцията по лекарствата съобщиха, че на 6 януари 2021 г. европейският регулатор ще реши дали да издаде разрешение за използване на вкасината на Moderna срещу коронавирусна инфекция. Ако резултатът от анализа е положителен, България ще може да започне да прилага и нея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена