Снимка: © European Union

Напрежението между Будапеща и Брюксел се изостри дни преди публикуването на първия доклад на ЕК за състоянието на върховенството на закона във всички държави от ЕС. 

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска оставката на вицепрезидента на ЕК Вера Йоурова (Чехия, ALDE) заради нейно интервю пред Spiegel, в което тя казва, че режимът създава форма на "болна демокрация". 

Орбан твърди, че Йоурова е обидила гражданите на Унгария с публичните си изявления и настоява за отстраняването й в писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Орбан спира и официалните контакти с вицепрезидента на ЕК.

Говорител на Европейската комисия съобщи по-късно днес, че председателят Урсула фон дер Лайен има "пълно доверие" в Йоурова. 

"Фон дер Лайен работи тясно със зам.-председател Йоурова относно върховенството на закона. Нашите опасения по този въпрос, що се отнася до Унгария, са добре известни. Те ще бъдат част от нашия доклад, който ще бъде представен утре. В него ще направим оценка на ситуацията в страните членки", съобщиха от ЕК. 

Първият доклад на Комисията за върховенството на закона във всяка отделна държава на ЕС трябваше да се появят още на 23 септември. В същия ден обаче Вера Йоурова обяви, че документът ще се забави с една седмица. 

В България докладът се очаква с голям интерес на фона на протестите срещу управляващитеа и след като евродепутати критикуваха властта в Европейския парламент и изпратиха въпроси към главния прокурор Иван Гешев и към цялото правителство относно корупцията, свободата на медиите и проекта за нова конституция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"