Снимка: © Getty Images

Турският парламент се готви да гласува по нов законопроект, който може да блокира социалните мрежи като Facebook, Twitter и YouTube освен ако не спазват стриктни регулации. Новият ход на Анкара е поредната стъпка да поеме контрол над съдържанието в социалните медии, а защитниците на свободата на словото го определят като „потискане на гласовете на онлайн критиката“ срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

Законът ще принуди големите технологични компании с повече от 1 милион дневни потребители в Турция да назначат свой специален представител за страната, който да отговаря за съдържанието и да се отчита на турските власти.

Промените са инициирани от ръководената от Ердоган управляваща „Партия на справедливостта и развитието“, която се аргументира с „провала“ на социалните мрежи да предприемат адекватни мерки в борбата с тероризма, сексуалното насилие и незаконните залагания“.

Ако компании като Facebook и YouTube откажат да спазят условията, то властите могат да им наложат глоби на стойност до 1,5 млн. долара или да ограничат капацитета им с 90%, което на практика би означавало, че ще са неизползваеми, пише местното издание „Хюриет“. Сред новите промени се предвижда и съдът да може да издава заповеди за премахване на съдържание от новинарски сайтове.

В ранните часове на петък съдебната комисия в турския парламент одобри текстовете и скоро ще ги представи за гласуване. Все още няма насрочена дата за него, но се предполага, че ще е успешно заради подкрепата от страна на партията на Ердоган и нейният коалиционен партньор.

„Целим да сложим край на обидите, псувните и насилието в социалните медии“, каза депутатът от „Партия на справедливостта и развитието“ Йозлем Зенгин по-рано тази седмица.

„Ако законопроектът мине, законовата инфраструктура ще засили опитите на управляващата партия да заглуши и потисне гласовете на онлайн критиката, включително на журналисти, които вече са под постоянни атаки заради свои публикации в социалните мрежи“, коментираха ситуацията от Международния институт за печата.

Новите промени идват заради яростта на президента Ердоган относно коментари в Twitter, които бяха насочени към дъщеря му и зет му след раждането на четвъртото им дете. Държавният глава каза, че „безсмъртните“ платформи „не се вписват в тази страна и с нашите хора“ и трябва „да се въведе ред в тях“.


Прочетете още:

ПЪРВАТА МЮСЮЛМАНСКА МОЛИТВА В "СВЕТА СОФИЯ" ОТ 86 Г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът