Борис Джонсън постъпи в болница заради Covid-19 Снимка: © Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън, който беше диагностициран с Covid-19 преди 10 дни, е постъпил в болница за изследвания, съобщава BBC.

Причината за хоспитализирането му е свързана с продължаващата проява на симптомите на болестта, един от които е високата температура. Поставянето му под медицинско наблюдение е предпазна мярка и е взета по препоръка на личния му лекар.

Джонсън ще продължи да изпълнява функциите си като правителствен ръководител, но се очаква външният министър Доминик Рааб да го замени при провеждането на заседание по темата за коронавируса в понеделник.

Първоначално Джонсън смяташе да прекрати карантината си още на 3 април, седмия ден от диагностицирането на болестта. Плановете му обаче бяха възпрепятствани заради непрекъснатата висока температура. Говорителите на правителството отричаха съмненията за влошаване на здравословното му състояние.

В събота стана ясно, че 32-годишната Кари Саймъндс - партньорката на Джонсън - също е болна със симптоми на коронавирус. Саймъндс е в напреднала бременност, като се очаква да роди в началото на лятото. В съобщение в Twitter тя посочва, че е прекарала последната седмица на легло заради вирусно заболяване, но не е направила тест за Covid-19.

Потвърдените случаи на Covid-19 във Великобритания вече са 47 806, като за едно денонощие са регистрирани над 5900 нови пациенти. Броят на починалите хора с потвърдена инфекция от коронавируса е 4934.

Великобритания беше една от страните, които отлагаха до последно въвеждането на карантинни мерки в национален мащаб, като първоначалната стратегия на правителството залагаше на изграждането на т.нар. стаден имунитет, или чрез допускането на инфекцията сред относително голям дял от населението с цел придобиване на естествен имунитет срещу вируса.

В неделя вечер кралица Елизабет II направи извънредно обръщение към нацията, в което призова за единство по време на кризата.

"Надявам се, че през следващите години всеки ще може да се гордее с начина, по който е реагирал на това изпитание. А онези, които ще дойдат след нас, ще казват, че британците от това поколение са били също толкова силни, колкото и тези преди тях, че атрибутите на самодисциплината, тихата добродушна решителност и съпричастността все още характеризират нашата страна", казва тя в изявлението си.

Кралицата напомни, че като дете, в годините на Втората световна война, е използвала възможността да се обърне към всички свои връстници, принудително евакуирани от домовете си заради бомбардировките.

"Днес отново мнозина изпитват болезненото чувство на раздялата с любимите си хора. Но сега, както и тогава, знаем дълбоко в себе си, че това е правилното решение", казва кралицата.

"Макар че и преди сме се изправяли пред предизвикателства, това е по-различно. Този път сме заедно с всички нации по света в една обща мисия. Използвайки големия напредък на науката и инстинктивното ни състрадание в помощ на лечението, ще успеем, и този успех ще принадлежи на всеки от нас. Трябва да сме спокойни, че макар да се налага да издържим още, добрите времена ще се завърнат. Отново ще бъдем с приятелите си. Отново ще бъдем със семействата си. Ще се срещнем отново. Но засега изпращам своята благодарност и най-топли благопожелания на всички вас".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът на 14-годишната Ваня е бил в България, но вече е извън страната

МВР коригира първоначалните си твърдения за Люпчо Палевски

20:04 - 05.12.2023
Важно днес

Васил Терзиев призова групите в СОС да надскочат тясно партийните интереси и да изберат председател

В противен случай ключови проекти в София ще останат блокирани

19:52 - 05.12.2023
Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023