Снимка: © Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън, който беше диагностициран с Covid-19 преди 10 дни, е постъпил в болница за изследвания, съобщава BBC. 

Причината за хоспитализирането му е свързана с продължаващата проява на симптомите на болестта, един от които е високата температура. Поставянето му под медицинско наблюдение е предпазна мярка и е взета по препоръка на личния му лекар. 

Джонсън ще продължи да изпълнява функциите си като правителствен ръководител, но се очаква външният министър Доминик Рааб да го замени при провеждането на заседание по темата за коронавируса в понеделник. 

Първоначално Джонсън смяташе да прекрати карантината си още на 3 април, седмия ден от диагностицирането на болестта. Плановете му обаче бяха възпрепятствани заради непрекъснатата висока температура. Говорителите на правителството отричаха съмненията за влошаване на здравословното му състояние. 

В събота стана ясно, че 32-годишната Кари Саймъндс - партньорката на Джонсън - също е болна със симптоми на коронавирус. Саймъндс е в напреднала бременност, като се очаква да роди в началото на лятото. В съобщение в Twitter тя посочва, че е прекарала последната седмица на легло заради вирусно заболяване, но не е направила тест за Covid-19. 

Потвърдените случаи на Covid-19 във Великобритания вече са 47 806, като за едно денонощие са регистрирани над 5900 нови пациенти. Броят на починалите хора с потвърдена инфекция от коронавируса е 4934. 

Великобритания беше една от страните, които отлагаха до последно въвеждането на карантинни мерки в национален мащаб, като първоначалната стратегия на правителството залагаше на изграждането на т.нар. стаден имунитет, или чрез допускането на инфекцията сред относително голям дял от населението с цел придобиване на естествен имунитет срещу вируса. 

В неделя вечер кралица Елизабет II направи извънредно обръщение към нацията, в което призова за единство по време на кризата. 

"Надявам се, че през следващите години всеки ще може да се гордее с начина, по който е реагирал на това изпитание. А онези, които ще дойдат след нас, ще казват, че британците от това поколение са били също толкова силни, колкото и тези преди тях, че атрибутите на самодисциплината, тихата добродушна решителност и съпричастността все още характеризират нашата страна", казва тя в изявлението си. 

Кралицата напомни, че като дете, в годините на Втората световна война, е използвала възможността да се обърне към всички свои връстници, принудително евакуирани от домовете си заради бомбардировките. 

"Днес отново мнозина изпитват болезненото чувство на раздялата с любимите си хора. Но сега, както и тогава, знаем дълбоко в себе си, че това е правилното решение", казва кралицата. 

"Макар че и преди сме се изправяли пред предизвикателства, това е по-различно. Този път сме заедно с всички нации по света в една обща мисия. Използвайки големия напредък на науката и инстинктивното ни състрадание в помощ на лечението, ще успеем, и този успех ще принадлежи на всеки от нас. Трябва да сме спокойни, че макар да се налага да издържим още, добрите времена ще се завърнат. Отново ще бъдем с приятелите си. Отново ще бъдем със семействата си. Ще се срещнем отново. Но засега изпращам своята благодарност и най-топли благопожелания на всички вас".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"