Борис Джонсън предупреди, че единната западна подкрепа към Украйна е изложена на риск Снимка: © Getty Images

"Реалистично погледнато, ще има изтощение при политици и в гражданските общества," предупреди Борис Джонсън по време на срещата на лидерите на Г-7 в Германия, посочвайки, че обединената подкрепа към Украйна може да бъде изложена на риск.

"Мисля, че напрежението е налице, безпокойството също, трябва да бъдем честни за тези неща," продължи британският премиер, който превърна усилията да се предостави помощ за Киев в една от определящите специфики на своето управление.

"Най-неопсиуемното нещо в отговора на Запада срещу инвазията на Путин в Украйна е единството - НАТО е солдино, Г-7 също и ще продължава да бъде. За да го запазим обаче, за да може то да сработи, трябва да водим наистина искрени дискусии за последиците от случващото се, за натиска, който изпитват отделни приятели и партньори и който изпитва населението. Независимо дали става дума за разходите за тяхната енергия, храна или каквото и да е друго," каза още Джонсън.

Той сподели надеждите си украинският президент Володимир Зеленски да има възможност да посети Великобритания в близкото бъдеще: "Смятам, че свърши абсолютно удивителна работа в това да ръководи държавата и да поведе световното мнение в такова ужасно мнение," оцени британският министър-председател държавния глава на атакуваната държава в интервю пред ITV News.

Очаква се Зеленски да се включи с виртуална връзка на събитието. По-рано през деня украинското правителство призова лидерите на Г-7 да предоставят повече оръжия на страната и да наложат допълнителни санкции срещу Москва.

Три седмици по-късно Киев отново бе подложен на ракетен обстрел

"Това 7-годишно украинско дете спеше спокойно в Киев, докато руска крилата ракета не взриви дома му. Много други хора в Украйна са подложени на удари. Срещата на върха на Г-7 трябва да отговори с повече санкции срещу Русия и повече тежки оръжия за Украйна“, написа външният министър Дмитро Кулеба в Twitter, публикувайки снимка на детето, спасено от руините на поразените днес от ракетен обстрел сгради в Киев.

На въпрос дали смята, че Франция и Германия правят достатъчно, за да подкрепят Украйна, Джонсън изтъкна усилията на германския канцлер Олаф Шолц, но не спомена нищо за френския държавен глава Еманюел Макрон.

"Той полага огромни, огромни усилия. 4% от нашият газ идва от Русия, в Германия процентът е 40. Те са изправени пред истински натиск, трябва да си набавят енергия от други източници. Но го правят. Правят жертвата. Това е защото виждат, че цената на свободата си заслужава да бъде платена."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024