Борис Джонсън разпуска училищата в Англия Снимка: © Getty Images

Училищата в Англия ще прекратят учебните си занятия от петък, 20 март, заради епидемията от новия коронавирус в страната. Прекъсването на учебния процес ще продължи до ново нареждане.

Децата на служителите от Националната здравна служба, полицията и куриерите ще продължат да посещават училищата, като за тях ще се грижат педагози, за да позволят на родителите да не напускат работните си места.

Решението беше обявено, след като броят на смъртните случаи на пациенти в страната се увеличи до 104 души. Великобритания е една от малкото страни в Европа, които все още не са разпуснали учениците си, за да ограничат разпространението на заразата. По-рано в сряда властите в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия взеха решение да затворят учебните си заведения до края на седмицата.

Премиерът Борис Джонсън обяви, че се налага да се приложат допълнителни мерки за потискане на тенденцията за увеличение на заболяванията. Част от учителите все пак ще трябва да продължат да работят и да се грижат за децата на работниците от ключови сектори, както и за деца в уязвимо социално положение.

Правителството води преговори и с ръководствата на детски градини и частни училища, за да изпълняват същите функции, както и да осигурят хранителни ваучери за учениците.

Годишните изпити няма да се проведат през април и май, съобщи още Борис Джонсън.

Той призова родителите да не оставят децата си на грижите на техните баби, дядовци или други по-възрастни роднини, които са по-уязвими на заболяването от новия коронавирус.

Джонсън изказа благодарност на британските семейства за жертвата, която се налага да направят, като благодари на учителите и училищния персонал за това, че ще продължат да изпълняват функциите си в новата ситуация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българинът през погледа на испанците с "Васил"

Иван Бърнев влиза в образа на човек, който се опитва да живее в чужда страна

13:00 - 02.02.2023

Как Челси изхарчи повече за играчи от всички клубове в Германия, Франция и Испания, взети заедно

Над 323 млн. паунда за нови играчи и рекордни трансфери през януари

12:13 - 02.02.2023

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023