Бориславова: Посещението на Петков в Солун беше по лична покана на премиера Мицотакис

Поводът за посещението в Солун на премиера Кирил Петков и началника на неговия кабинет Лена Бориславова е бил по лична покана от страна на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис. Това обясни самата Бориславова за случая, който нашумя в последните дни, след като в социалните мрежи бяха разпространени снимки от визитата в Солун.

На снимките Петков и Бориславова са заснети на вечеря в хотел "Хаякс" с българския посланик в Гърция. Те бяха обвинени, че са използвали правителствения самолет, за да отидат на романтична вечеря.

Причината за посещението на българския министър-председател обаче е съвсем друга. Той е бил там за среща на върха на Процеса по сътрудничество в Югоизточна Европа, на която са присъствали и други световни лидери, сред които германският канцлер Олаф Шолц и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Срещата е организирана по покана на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и се е провела ден преди визитата на Шолц в Северна Македония и България.

Процесът на сътрудничество в Югоизточна Европа e стартиран през 1996 г. и се стреми да помогне за разрешаването на някои общи за региона проблеми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024