Бориславова: Русия плаща по 4000 лв. за свои обществени говорители у нас Снимка: © Screenshot

Още през февруари е установено, че в България има обществени говорители, които получават плащания, включително от Русия. Цената на един такъв говорител е 4000 лв. на месец. Това каза ръководителят на кабинета "Петков" Лена Бориславова в интервю пред "Дарик".

По думите ѝ подобен тип говорители включват членове на службите, които подават информация към политиците, както и отделни политици и анализатори и други обществени фигури. Те са получавали заплащането директно от Русия с цел да формират обществено мнение с руските опорки.

"На всички, които безплатно плюете по ЕС и НАТО, както и подкрепяте действията на Путин в Украйна, да знаете - набутали сте се. На тези, които ви надъхват за това, им се плаща месечно", каза Бориславова.

По думите ѝ тези платени обществени говорители се използват, за да може да бъде объркано обществото и да се всяват погрешни разбирания и страхове сред него.

Ръководителят на кабинета "Петков" коментира и ситуацията около изгонването на 70-те руски дипломати от страната. Тя каза, че това е акция от минимум 2 месеца, по която са работили експертни групи, институции и която е била обект на политически обсъждания.

"Не може да спъваме този процес особено когато имаме данни за лица от чуждо гражданство, че извършват действия, които застрашават националната сигурност на наша територия", каза Лена Бориславова.

Тя уточни, че това не са еднолични решения на премиера в оставка Кирил Петков, а са съгласувани с отделните институции. Бориславова обясни, че в кабинета са получили писмо от Министерството на външните работи с питане какво да правят по повод ситуацията с дипломатите, на което кабинетът е отговорил: "спазвайте закона".

Бориславова коментира ѝ издигането на Асен Василев за кандидат-премиер в опитите за съставяне на ново правителство. Тя каза, че предложението за кандидатурата му е дошло от Кирил Петков, а ултиматумът на Корнелия Нинова не е бил фактор във вземането на това решение.

Преди вчера "Продължаваме промяната" да получи мандата за съставяне на нов кабинет, от БСП казаха, че ще участват в коалиционни преговори само ако Кирил Петков не бъде предложение за министър-председател. Искането им се осъществи, след като от партията посочиха Асен Василев като потенциален бъдещ премиер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024