Бориславова: Русия плаща по 4000 лв. за свои обществени говорители у нас Снимка: © Screenshot

Още през февруари е установено, че в България има обществени говорители, които получават плащания, включително от Русия. Цената на един такъв говорител е 4000 лв. на месец. Това каза ръководителят на кабинета "Петков" Лена Бориславова в интервю пред "Дарик".

По думите ѝ подобен тип говорители включват членове на службите, които подават информация към политиците, както и отделни политици и анализатори и други обществени фигури. Те са получавали заплащането директно от Русия с цел да формират обществено мнение с руските опорки.

"На всички, които безплатно плюете по ЕС и НАТО, както и подкрепяте действията на Путин в Украйна, да знаете - набутали сте се. На тези, които ви надъхват за това, им се плаща месечно", каза Бориславова.

По думите ѝ тези платени обществени говорители се използват, за да може да бъде объркано обществото и да се всяват погрешни разбирания и страхове сред него.

Ръководителят на кабинета "Петков" коментира и ситуацията около изгонването на 70-те руски дипломати от страната. Тя каза, че това е акция от минимум 2 месеца, по която са работили експертни групи, институции и която е била обект на политически обсъждания.

"Не може да спъваме този процес особено когато имаме данни за лица от чуждо гражданство, че извършват действия, които застрашават националната сигурност на наша територия", каза Лена Бориславова.

Тя уточни, че това не са еднолични решения на премиера в оставка Кирил Петков, а са съгласувани с отделните институции. Бориславова обясни, че в кабинета са получили писмо от Министерството на външните работи с питане какво да правят по повод ситуацията с дипломатите, на което кабинетът е отговорил: "спазвайте закона".

Бориславова коментира ѝ издигането на Асен Василев за кандидат-премиер в опитите за съставяне на ново правителство. Тя каза, че предложението за кандидатурата му е дошло от Кирил Петков, а ултиматумът на Корнелия Нинова не е бил фактор във вземането на това решение.

Преди вчера "Продължаваме промяната" да получи мандата за съставяне на нов кабинет, от БСП казаха, че ще участват в коалиционни преговори само ако Кирил Петков не бъде предложение за министър-председател. Искането им се осъществи, след като от партията посочиха Асен Василев като потенциален бъдещ премиер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023