Снимка: © Булевард България

Премиерът Бойко Борисов обяви, че не вижда нищо укоримо в контактите на висши държавни представители с хора от бизнеса, но няма практиката да пази кореспонденцията си с предприемачи.

Коментарът му дойде ден след като Пламен Бобоков показа разпечатка от свои съобщения до премиера, в които се обръща към него с "Добро утро, бос" и го моли за среща във връзка със скандала около задържането на либийския кораб "Бадр" в Бургас.

"Аз не си пазя, аз не съм момиче да си пазя sms-ите. Явно някои, които се имат за мъже, са далече от мъжете. Пазиш sms-а с години, за да може да го покажеш. Обадил ми се е, дошъл е, ние сме водили много работни срещи. Нали за да отидем в Румъния и да му открием завод, това трябва да се договори? Не виждам за какво е тази истерия", каза Борисов.

Той обяви, че защитата на бизнес интереси на национални компании в чужбина е практика на политическо ниво.

"Не виждам абсолютно нищо лошо. Няма държавен глава, при който да съм бил – или канцлер, или премиер, при който неговите съветници да не му дават листче, ако тяхна фирма има проблем в България. Ако има големи инвеститори от тяхна страна, които да искат да дойдат в България - да застанат зад тях, да ги препоръчат. Това никъде в света нито е укоримо, нито е наказуемо. Единственото укоримо е да обвиняваш другите, а да казваш: "Аз съм девица". В същото време се оказва, че не само, че не си, а много по-лошо", каза той.

Думите на Борисов бяха насочени към президента Румен Радев, който преди месец го призова да покаже цялата си кореспонденция "с едрия бизнес", след като обвиняемият собственик на "Националната лотария" Васил Божков започна да публикува свои съобщения с премиера.

"Не съм крил, че познавам целия бизнес, това не е проблемът. Проблемът е в това, че обвиняват само другите. Проблемът е, че преди няколко седмици колегата Радев каза, че е недопустимо и престъпно това и настоя премиерът да си извади чатовете. Затова сега е толкова гузна ситуацията. За мен това не е укоримо", каза Борисов.

В четвъртък прокуратурата разпространи серия от нечетими sms-и с предполагаеми участници - президента Румен Радев, съпругата му Десислава Радева и Пламен Бобоков. Съобщенията са извадени от мобилните устройства на бизнесмена, който е обвиняем по дело за незаконна дейност с отпадъчни вещества.

Президентът призова прокуратурата да покаже пълното съдържание на съобщенията, а ден по-късно даде сигнал, че е готов сам да разкрие какво пише в кореспонденцията с Пламен Бобоков.

В петък Радев атакува прокуратурата за това, че "упорито отказва да разследва сигналите за фрапантни злоупотреби" по високите етажи на властта и че действа "селективно и манипулативно под нечий диктат".

"На ход е прокуратурата и не виждам какво ги смущава, след като те погазиха и конституцията, и законите относно презумпцията за невинност, следствената тайна и личната кореспонденция", каза той.

Радев потвърди, че е лобирал многократно в подкрепа на български фирми в чужбина и че няма нищо нередно в това, че е конактувал с Бобоков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем