Борисов: "Аз не съм момиче, че да си пазя SMS-ите" Снимка: © Булевард България

Премиерът Бойко Борисов обяви, че не вижда нищо укоримо в контактите на висши държавни представители с хора от бизнеса, но няма практиката да пази кореспонденцията си с предприемачи.

Коментарът му дойде ден след като Пламен Бобоков показа разпечатка от свои съобщения до премиера, в които се обръща към него с "Добро утро, бос" и го моли за среща във връзка със скандала около задържането на либийския кораб "Бадр" в Бургас.

"Аз не си пазя, аз не съм момиче да си пазя sms-ите. Явно някои, които се имат за мъже, са далече от мъжете. Пазиш sms-а с години, за да може да го покажеш. Обадил ми се е, дошъл е, ние сме водили много работни срещи. Нали за да отидем в Румъния и да му открием завод, това трябва да се договори? Не виждам за какво е тази истерия", каза Борисов.

Той обяви, че защитата на бизнес интереси на национални компании в чужбина е практика на политическо ниво.

"Не виждам абсолютно нищо лошо. Няма държавен глава, при който да съм бил – или канцлер, или премиер, при който неговите съветници да не му дават листче, ако тяхна фирма има проблем в България. Ако има големи инвеститори от тяхна страна, които да искат да дойдат в България - да застанат зад тях, да ги препоръчат. Това никъде в света нито е укоримо, нито е наказуемо. Единственото укоримо е да обвиняваш другите, а да казваш: "Аз съм девица". В същото време се оказва, че не само, че не си, а много по-лошо", каза той.

Думите на Борисов бяха насочени към президента Румен Радев, който преди месец го призова да покаже цялата си кореспонденция "с едрия бизнес", след като обвиняемият собственик на "Националната лотария" Васил Божков започна да публикува свои съобщения с премиера.

"Не съм крил, че познавам целия бизнес, това не е проблемът. Проблемът е в това, че обвиняват само другите. Проблемът е, че преди няколко седмици колегата Радев каза, че е недопустимо и престъпно това и настоя премиерът да си извади чатовете. Затова сега е толкова гузна ситуацията. За мен това не е укоримо", каза Борисов.

В четвъртък прокуратурата разпространи серия от нечетими sms-и с предполагаеми участници - президента Румен Радев, съпругата му Десислава Радева и Пламен Бобоков. Съобщенията са извадени от мобилните устройства на бизнесмена, който е обвиняем по дело за незаконна дейност с отпадъчни вещества.

Президентът призова прокуратурата да покаже пълното съдържание на съобщенията, а ден по-късно даде сигнал, че е готов сам да разкрие какво пише в кореспонденцията с Пламен Бобоков.

В петък Радев атакува прокуратурата за това, че "упорито отказва да разследва сигналите за фрапантни злоупотреби" по високите етажи на властта и че действа "селективно и манипулативно под нечий диктат".

"На ход е прокуратурата и не виждам какво ги смущава, след като те погазиха и конституцията, и законите относно презумпцията за невинност, следствената тайна и личната кореспонденция", каза той.

Радев потвърди, че е лобирал многократно в подкрепа на български фирми в чужбина и че няма нищо нередно в това, че е конактувал с Бобоков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024