Снимка: © Министерски съвет

„Аз съм едно малко премиерче - като са ми готови проектчетата и като ми станат тръбите, накрая президентите идват“ – по този начин министър-председателят Бойко Борисов се обърна към медиите при изявлението си днес заедно със сръбския президент Александър Вучич.

Днес той пристигна на посещение по покана на Борисов. Двамата направиха инспекции с хеликоптер относно работата по изграждането на автомагистрала „Европа“ от София до Белград и „Балкански поток“.

Премиерът обяви двустранната среща като символично премахване на карантината между двете страни и каза, че конекторът между България и Сърбия може да бъде готов до края на годината.

„Въпреки коронавируса на трасетата и на магистрала „Европа“, и на „Балкански поток“, колкото и да е трудно, работата не е спирала“, каза Борисов. „Показах на президента Вучич разширението на хранилището и новата компресорна станция, която правим на сръбската граница".

„Чрез компресорите и сърбите ще могат да си взимат такси за пренос“, каза премиерът. Говори и за проекта в Гърция, като каза, че този цял пръстен дава възможност за пълна диверсификация и на България, и на Сърбия. „Може да се докарва газ руски, катарски, азерски и какъвто и да е. Веднага можем да напълним тръбите, щом станат готови“, сподели министър-председателят.

„Макар и с два-три месеца закъснение, няма да нарушаваме много сроковете. Компресорите ако дойдат през октомври, до края на годината да може да направим среща на границата и да проектът да е готов“, сподели Борисов.

Вучич добави, че при нито едно от предишните му посещения не е имал възможността да види „толкова неща, колкото днес“ е видял.

„Ние възприемаме България като изключителен приятел, а българите – като братски народ. Благодаря на г-н Борисов, че успя да издигне нашите двустранни отношения на такова равнище“, каза той.

„Благодарение на автомагистралата българите и сърбите само за три часа ще могат да стигат от Белград до София и обратно. Много съм доволен как вървят работите“, каза Вучич.

Двамата се обединиха около тезата, че и за двете държави изграждането на АМ „Европа“ и на „Балкански поток“ означава растеж в икономиките и в енергетиката. „Защото това може би не е една от инвестициите, която хората чувстват непосредствено. Но в дългосрочен план това е един съществено важен проект“, сподели сръбският президент относно газовия конектор.

Той се надява, че съвсем скоро ще бъде осъществен и по-южният проект в района на Ниш – от българска страна има още 62 километра за изграждане на интерконектора.

„Няма да пропусна възможността да благодаря на мин пр Бойко Борисов за изключителната подкрепа, която оказва за Сърбия на ЕС, макар че това не е лесно. Той е носител на един от най-високите сръбски ордени“, каза Вучич.

Изявлението на двамата премина с много шеги помежду им, като сръбският президент каза, че Борисов „много добре вози в джипа“, а премиерът отчете празника за деня на детето и каза: „Президентът Вучич имаше възможност да постои при пилотите в хеликоптера. Ние, като големи момчета, също си играем".

Вучич сподели, че миналата година стокообменът между двете страни се е равнявал на 1,4 млрд. евро. „В бъдеще виждам един постоянен растеж в стокообмена“.

Борисов отговори на въпрос относно твърдението на Доналд Тръмп, че е опасно да се транспортира руски газ през „Балкански поток“.

„Аз лично съм говорил с президента Тръмп, с вицепрезидента и с държавния секретар Помпео. Целият този проект носи това име, защото всички страни на Балканите участват. Неслучайно и газовият хъб се казва „Балкан“, за който бяха отпуснати средства от ЕК. С 42% свалихме цената на руския газ след преговори с „Газпром“. В Белия дом съм заявил защо това е полезно за региона“, каза Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед