Борисов: „Аз съм едно малко премиерче - като са ми готови проектчетата, президентите идват“ Снимка: © Министерски съвет

„Аз съм едно малко премиерче - като са ми готови проектчетата и като ми станат тръбите, накрая президентите идват“ – по този начин министър-председателят Бойко Борисов се обърна към медиите при изявлението си днес заедно със сръбския президент Александър Вучич.

Днес той пристигна на посещение по покана на Борисов. Двамата направиха инспекции с хеликоптер относно работата по изграждането на автомагистрала „Европа“ от София до Белград и „Балкански поток“.

Премиерът обяви двустранната среща като символично премахване на карантината между двете страни и каза, че конекторът между България и Сърбия може да бъде готов до края на годината.

„Въпреки коронавируса на трасетата и на магистрала „Европа“, и на „Балкански поток“, колкото и да е трудно, работата не е спирала“, каза Борисов. „Показах на президента Вучич разширението на хранилището и новата компресорна станция, която правим на сръбската граница".

„Чрез компресорите и сърбите ще могат да си взимат такси за пренос“, каза премиерът. Говори и за проекта в Гърция, като каза, че този цял пръстен дава възможност за пълна диверсификация и на България, и на Сърбия. „Може да се докарва газ руски, катарски, азерски и какъвто и да е. Веднага можем да напълним тръбите, щом станат готови“, сподели министър-председателят.

„Макар и с два-три месеца закъснение, няма да нарушаваме много сроковете. Компресорите ако дойдат през октомври, до края на годината да може да направим среща на границата и да проектът да е готов“, сподели Борисов.

Вучич добави, че при нито едно от предишните му посещения не е имал възможността да види „толкова неща, колкото днес“ е видял.

„Ние възприемаме България като изключителен приятел, а българите – като братски народ. Благодаря на г-н Борисов, че успя да издигне нашите двустранни отношения на такова равнище“, каза той.

„Благодарение на автомагистралата българите и сърбите само за три часа ще могат да стигат от Белград до София и обратно. Много съм доволен как вървят работите“, каза Вучич.

Двамата се обединиха около тезата, че и за двете държави изграждането на АМ „Европа“ и на „Балкански поток“ означава растеж в икономиките и в енергетиката. „Защото това може би не е една от инвестициите, която хората чувстват непосредствено. Но в дългосрочен план това е един съществено важен проект“, сподели сръбският президент относно газовия конектор.

Той се надява, че съвсем скоро ще бъде осъществен и по-южният проект в района на Ниш – от българска страна има още 62 километра за изграждане на интерконектора.

„Няма да пропусна възможността да благодаря на мин пр Бойко Борисов за изключителната подкрепа, която оказва за Сърбия на ЕС, макар че това не е лесно. Той е носител на един от най-високите сръбски ордени“, каза Вучич.

Изявлението на двамата премина с много шеги помежду им, като сръбският президент каза, че Борисов „много добре вози в джипа“, а премиерът отчете празника за деня на детето и каза: „Президентът Вучич имаше възможност да постои при пилотите в хеликоптера. Ние, като големи момчета, също си играем".

Вучич сподели, че миналата година стокообменът между двете страни се е равнявал на 1,4 млрд. евро. „В бъдеще виждам един постоянен растеж в стокообмена“.

Борисов отговори на въпрос относно твърдението на Доналд Тръмп, че е опасно да се транспортира руски газ през „Балкански поток“.

„Аз лично съм говорил с президента Тръмп, с вицепрезидента и с държавния секретар Помпео. Целият този проект носи това име, защото всички страни на Балканите участват. Неслучайно и газовият хъб се казва „Балкан“, за който бяха отпуснати средства от ЕК. С 42% свалихме цената на руския газ след преговори с „Газпром“. В Белия дом съм заявил защо това е полезно за региона“, каза Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024