Борисов: Държавата ще купи непродадената продукция от пазарите Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата ще изкупи българската продукция от кооперативните пазари, ако търговците не успеят да я продадат за три дни или ако се развали.

Това се случи, след като здравният министър Кирил Ананиев Затварят пазарите и цветните борси у нас от 16 април и цветни борси в страната. Пазарите ще останат затворени до второ нареждане. За целта на търговците се оставя гратисен период от 13 до 15 април включително, в който да продадат продукцията си.

Борисов посети текстилен завод в Твърдица, в който се произвеждат медицински облекла за многократна употреба. Заедно с него беше министърът на земеделието и храните Десислава Танева и той се обърна към нея да действа, ако "не се спазва дисциплина по пазарите".

В такъв случай, премиерът призова "социалният патронаж да изкупи доматите и краставиците и по празниците те да се изконсумират в старческите домове и от хората, които имат нужда".

"Това, което не може да се продаде от нашето производство, още днес да се изкупи, за да не се развали, и да се даде на социалните служби", постанови Борисов.

"Оказа се обаче, че нямаме дисциплина. Пазарите сами се затварят. Вчера беше вакханалия по пазарите, хора върху хора", каза министър-председателят и призова хората да останат по домовете си по време на Великденските празници.

Вчера бе затворен Женският пазар в столицата по разпореждане на вътрешния министър, заради неспазване на разпоредбите за безопасно пазаруване.

След вчерашната заповед на Ананиев се въвеждат и допълнителни мерки по отношение работата на кооперативните и фермерски пазари. Последните ще продължат да работят и ще предлагат храни от животински и неживотински произход, плодове и зеленчуци, посевен и посадъчен материал, както и фуражи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024