Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата ще изкупи българската продукция от кооперативните пазари, ако търговците не успеят да я продадат за три дни или ако се развали. 

Това се случи, след като здравният министър Кирил Ананиев Затварят пазарите и цветните борси у нас от 16 април и цветни борси в страната. Пазарите ще останат затворени до второ нареждане. За целта на търговците се оставя гратисен период от 13 до 15 април включително, в който да продадат продукцията си.

Борисов посети текстилен завод в Твърдица, в който се произвеждат медицински облекла за  многократна употреба. Заедно с него беше министърът на земеделието и храните Десислава Танева и той се обърна към нея да действа, ако "не се спазва дисциплина по пазарите".

В такъв случай, премиерът призова "социалният патронаж да изкупи доматите и краставиците и по празниците те да се изконсумират в старческите домове и от хората, които имат нужда".

"Това, което не може да се продаде от нашето производство, още днес да се изкупи, за да не се развали, и да се даде на социалните служби", постанови Борисов.

"Оказа се обаче, че нямаме дисциплина. Пазарите сами се затварят. Вчера беше вакханалия по пазарите, хора върху хора", каза министър-председателят и призова хората да останат по домовете си по време на Великденските празници.

Вчера бе затворен Женският пазар в столицата по разпореждане на вътрешния министър, заради неспазване на разпоредбите за безопасно пазаруване. 

След вчерашната заповед на Ананиев се въвеждат и допълнителни мерки по отношение работата на кооперативните и фермерски пазари. Последните ще продължат да работят и ще предлагат храни от животински и неживотински произход, плодове и зеленчуци, посевен и посадъчен материал, както и фуражи.

Прочети