Борисов: Държавите от ЕС може да питат кой е ваксиниран и кой - не

Всеки пациент, който се ваксинира, ще получи карта с удостоверение за имунизацията. Тя е поименна и съдържа датите на първата и втората доза, както и партидният номер на ваксината. Това каза здравният министър Костадин Ангелов по време на проверка на първите доставки от препаратите на Pfizer в Пловдив в присъствието на премиера.

Ваксините са безплатни за пациентите и се поставят доброволно на хората, разделени на приоритетни групи. Борисов обаче допусна, че е възможно в бъдещ момент имунизираните граждани да получат по-специални услуги от държави в ЕС.

"Трябва да обясните на хората да ги пазят (удостоверенията), защото ще дойде време... познавайки как действа ЕС, както гърците въведоха PCR-и, държавите членки в един момент ще кажат: Я да видим кой е ваксиниран, кой не е. Да не се налага да се правят повторно. Нали има електронен списък, с всички имена в него", каза Борисов.

Електронната система на Министерството на здравеопазването ще позволява издаване на удостоверение за ваксинирането на всеки човек.

180 милиона лева са освободени от бюджета само за ваксините. МЗ планира още 50 млн. лв. за имунизации, в случай че се наложи да бъдат поръчвани допълнително. "Булбио" е получила над 22 млн. лв. за производство на нови ваксини.

Когато говорим, че ваксината е доброволна и безопасна, голяма част от данъците отиват в здравеопазването, каза още Борисов.

Доставката на ваксините на Pfizer в Пловдив беше съпътствана от коментари в социалните мрежи заради факта, че пратката пристигна в бус, облепен с брандиране на кренвирши "Леки". В болницата демонстрираха на премиера, че ще държат препаратите в хладилник "Зил".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024