Борисов и Мутафчийски се появиха на брифинга днес (Видео) Снимка: © Министерски съвет на РБ

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса продължава своята работа и не е "разформирован" - това съобщи премиерът Бойко Борисов на сутрешния брифинг в Министерски съвет. Вчера ген. Мутафчийски не се яви на пресконференцията и това повдигна въпроси дали нормалната работа на щаба продължава, а министър-председателят даде положителен отговор.

„Нямаше да развалям настроението на хората, ако не съзирах поредния умисъл". Щабът не е разформирован. Той работи така – избран е, за да имаме най-бързите действия. Той е доста голям и част от щаба всяка сутрин се явява, информира и се задават въпроси. Всяка сутрин в 7 ч. щабът първо се среща с мен. Всяко нещо се обсъжда по стотици пъти, докато не се намери пълен консенсус. Едва тогава слизат и обявяват, едва тогава съответният министър издава своята заповед", съобщи Борисов.

"От две седмици щабът ме умолява да спрете да се гаврите всяка сутрин с тях. Една част от вас си вършат работата, а други идват само за да се заяждат. Хората се умориха, те имат и друга работа. Умолявам ви това да го прекратите", помоли премиерът.

Той обясни, че опозицията му в парламента е обяснявала колко "лош" е щабът и колко "лошо" е да има брифинг. "А вчера, докато течеше брифингът, с Мутафчийски бяхме горе и работихме до 10:30 ч. след това. Днес правим съвещание на правителството с щаба, защото с него по няколко часа си опонираме как и по какъв начин да пуснем парковете, планините. Всеки ден в 00:00 ч. ми дава данни колко са заразените и починалите. Без събота, без неделя, без заплащане. А някои спят до обед и после ми задават въпроси", каза Борисов.

"За един от най-добрите ми приятели да напишете заглавие „Убиха генерала“? Щабът работи на пълни обороти. Министрите натискат всеки ден да отпускаме определени мерки. Видяхте – Франция отиде на извънредно положение до 24 юли. Никаква светлина няма. Поне техните ментори в Русия да погледнат какво става в Русия – премиери, министри заразени, хората изнемогват. Отмениха парад, а не са го отменяли по време на Втората световна война", продължи премиерът.

Той допълни, че вчера се е обадил на ген. Мутафчийски, за да го попита дали е жив, тъй като са приятели "от 20 и повече години".

„Мили мои медии, нали вие, по ваше лично желание, излъчвате. Някой на сила кара ли ви да има живи включвания? Това си е лично ваше решение. Не го правете, ако няма зрители. За да угодим и на едните, и на другите – защото угодия няма – който не иска да гледа щаб, може да пуснем и прессъобщение. Бяха много щастливи от щаба, когато обявих вчера да не слизат. Само Мутафчийски остана при мен, другите се разбягаха, да не би да премисля“, каза Борисов.

Той съобщи, че всеки ден се чува и с доцент Атанас Мангъров, който бе част от кратко просъществувалия Медицински съвет, подпомагащ щаба.

Каза, че Мангъров го мотивира и го подкрепя с "браво, бъди смел". "Ако има успех, ще бъдем всички, ако има загуба – ще бъде само моя", каза премиерът.

Ген. Мутафчийски обяви за некоректно твърдението, че щабът е преустановил работата си.

"Как трябва да живеем оттук нататък с вируса? Това е най-важното, което се коментира и в щаба, и в правителството. От 7 ч. всеки ден уточняваме концепцията и подробностите за отделните сфери. Това са много важни неща и са от ключово значение как България ще продължи да се развива. Това са две свързани неща. Всяко отпускане на мерките, което не е съобразено с реалностите, може да доведе до влошаване на ситуацията. Това е интензивен труд, който не е спирал. Изключително некоректно отразяване е, че щабът е спрял работата си, че е трябвало „последно сбогом“, каза началникът на ВМА.

„Още преди седмица ви съобщихме, че от две седмици разговаряме на тази тема с премиера да бъде променен начинът на оповестяване. Според много от хората той насажда страх, въпреки че информацията е била винаги ефективно поднасяна. Молбата за промяна в оповестяването беше лично наша и това е всеизвестен факт, това не е новина. Дори искахме да е само с прессъобщение и след това – ако има уточняващи въпроси, да бъдат към ресорните министерства и към щаба“, уточни ген. Мутафчийски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023