Борисов обяви допълнителни възнаграждения за медицинските лица Снимка: © Президентство

Премиерът Бойко Борисов обяви допълнителни месечни възнаграждения от по 1000 лв. за всички медицински лица, които се включват "на първа линия" в борбата с пандемията от новия коронавирус. Това съобщи министър-председателят на извънреден брифинг след срещата си с президента Румен Радев.

"Всички, които са на първа линия и работят срещу коронавируса, получават по хиляда лева месечно възнаграждение", каза Борисов.

Той допълни, че медиците няма да се делят на лекари, санитари и лаборанти, а ще получат еднакви суми.

Президентът Радев приема извънредното положение въпреки критиките му за начина, по който е гласувано

"Време е да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и общетствена солидарност", каза Румен Радев. "Искам да благодаря на всички българи, които се записаха като доброволци", сподели той за студентите и специализантите във ВМА и Александровска болница.

"Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. Необходима е нашата отговорност. Строгите мерки ще са от полза, ако всеки един осъзнае техния смисъл и своето място в борбата с коронавируса", каза държавният глава.

"Извънредното положение е един месец и аз го приемем като временна мярка въпреки моите критики за начина, по който беше прието", сподели държавният глава.

"Не трябва да се поддаваме на паника, а да изпълняваме указанията на властите. Тези ограничителни мерки са животоспасяващи. Само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от тази криза като здраво общество. Здравната криза поражда сътресения в икономиката и здравната система. Тя поставя в изпитание малкия и средния бизнес. И тук българското правителство следва да предложи механизими за подпомагане на най-засегнатите. Знам колко е трудно, защото ресурсите в държавата са ограничени", смята Радев.

"Да се преоценят приоритетите, да се търси помощ от ЕС" - към това призова президентът. "С мор от бедност не се спасява този вирус. Трябва всички да сме солидарни с най-засегнатите. Държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите - на старите. Това е надеждата да си върнем доверието в държавата. Тази криза е възможност да се върнем по-силни и единни като народ. Ако преодолеем тази епидемия, ще намерим решението и към всички натрупани с годините проблеми", каза президентът.

"Най-важно в момента е здравето, животът и благоденствието на хората. Борбата днес е за всеки българин. Моят призив е единство и солидарност", каза Румен Радев.

Бойко Борисов: Съгласен съм с президента

"Абсолютно съм съгласен с това, което каза президентът", каза министър-председателят.

"Индустрията, която разработва защитно облекло - в тази сфера ще наваксаме в следващите дни. Съгласен съм с президента, че трябва да подпомагаме бизнеса, но трябва да видим финансите на държавата. През социалния фонд всички, които излизат в болнични или фалират, ще бъдат защитени", каза Борисов.

"Щетите върху икономиката са по цял свят. Нито една държава не е предложила конкретна мярка, защото не е ясно колко дълго ще продължи кризата, лекарите също не знаят. Ако не се плащат данъци, няма как да се плащат заплати. Всеки лев пресмятаме за дълъг период от време, защото не се знае кога ще излезем от кризата. С президента се разбрахме ежедневно да му предоставяме нашите сметки", каза Борисов.

"Съгласен съм с президента. Ако е имало противоречия, забравяме ги – мобилизираме се и излизаме от кризата“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024