Борисов и Радев се сблъскаха и по случая "Навални"

В деня на масовите протести в Русия срещу ареста на Алексей Навални, дебатът за политическия натиск срещу опозиционера се превърна в пореден повод за публичен конфликт между Бойко Борисов и Румен Радев.

В събота премиерът предизвика държавния глава да заеме ясна позиция по казуса с Навални, като го укори за "оглушителното мълчание" по тази тема.

Радев реагира с контраатака срещу Борисов, като напомни за собственото му отношение към протестите и опозицията в България - но все пак отказа да се ангажира с осъждане на руските власти.

"Оглушителни са тишината и мълчанието на президента Румен Радев по въпроса за освобождаването на Навални. Не става въпрос да се месим във вътрешните работи на Руската федерация. Става въпрос за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има, а на други места – не? Затова предлагам да чуем все пак какво президентът Радев мисли, защото и Европейският съвет, ЕП, и ЕК настояваме за незабавното му освобождаване. БСП ги знаем какви са, но държавният глава е най-представителната институция и неговият глас е изключително важен", каза Борисов по време на посещение в Сливница.

Борисов посочи, че бившият началник на кабинета на Радев - Иво Христов, е отказал да подкрепи резолюцията на ЕП , с която се призоваваше за разширяване на санкциите срещу Русия заради ареста на Навални.

Не само Христов, но и останалите представители на българската делегация в ПЕС, включително Сергей Станишев, не са се регистрирали за гласуването на тази резолюция.

Малко по-късно президентството публикува позиция на Румен Радев, в която се казва, че "Борисов се прави на радетел за демокрация - защото вече приключи с тази в България, затова "освобождава" други народи".

"Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата “да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа", се казва в съобщението му.

"За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов", казва Румен Радев.


Протести и арести при -50°C: Хиляди руснаци настояват за свобода за Навални



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024