В деня на масовите протести в Русия срещу ареста на Алексей Навални, дебатът за политическия натиск срещу опозиционера се превърна в пореден повод за публичен конфликт между Бойко Борисов и Румен Радев. 

В събота премиерът предизвика държавния глава да заеме ясна позиция по казуса с Навални, като го укори за "оглушителното мълчание" по тази тема.

Радев реагира с контраатака срещу Борисов, като напомни за собственото му отношение към протестите и опозицията в България - но все пак отказа да се ангажира с осъждане на руските власти. 

 "Оглушителни са тишината и мълчанието на президента Румен Радев по въпроса за освобождаването на Навални. Не става въпрос да се месим във вътрешните работи на Руската федерация. Става въпрос за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има, а на други места – не? Затова предлагам да чуем все пак какво президентът Радев мисли, защото и Европейският съвет, ЕП, и ЕК настояваме за незабавното му освобождаване. БСП ги знаем какви са, но държавният глава е най-представителната институция и неговият глас е изключително важен", каза Борисов по време на посещение в Сливница. 

Борисов посочи, че бившият началник на кабинета на Радев - Иво Христов, е отказал да подкрепи резолюцията на ЕП , с която се призоваваше за разширяване на санкциите срещу Русия заради ареста на Навални. 

Не само Христов, но и останалите представители на българската делегация в ПЕС, включително Сергей Станишев, не са се регистрирали за гласуването на тази резолюция. 

Малко по-късно президентството публикува позиция на Румен Радев, в която се казва, че "Борисов се прави на радетел за демокрация - защото вече приключи с тази в България, затова "освобождава" други народи". 

"Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата “да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа", се казва в съобщението му. 

"За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов", казва Румен Радев.


Протести и арести при -50°C: Хиляди руснаци настояват за свобода за Навални


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.