Борисов има план да инвестира 10,8 млн. лв за нова линия на БЦЖ ваксина Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на Министерски съвет да се направи инвестиция от 10,8 млн. лева за увеличаване на капацитета на държавното дружество „Бул Био“ с цел създаване на повече ваксини на базата на БЦЖ.

„Бул Био“ е единственият производител у нас на ваксини, лекарствени продукти, получени от животински и човешки белтъци, алергенни продукти, имуностимулатори. Лицензиран е от СЗО и има европейски сертификати за добра производствена практика.

Министър-председателят посети дружеството и се срещна с председателя му д-р Румен Кофинов, като на място бяха още здравният министър Кирил Ананиев, финансовият министър Владислав Горанов и членът на щаба за борба с коронавируса Тодор Кантарджиев.

„Преди един месец придобихме лиценз за търговия на едро с лекарства, търговия с медицински предпазни средства и с още един лиценз – чрез него сме в процес на обработка на лекарство в помощ на борбата с Covid-19, на основата на хлорохинфосфат“, обяви д-р Кофинов.

„За да може „Бул Био“ да развие потенциала си и държавното здравеопазване да бъде подготвено в бъдеще в борба с инфекциозни заболявания, сме разработили няколко инвестиционни проекта. Първият е нова производствена линия за БЦЖ ваксина. Старата засега произвежда 1,9 млн. ваксини ампули БЦЖ. След една инвестиция от 10,8 млн. лв. новата производствена линия би удвоила капацитета си – от 2 на 4 млн. ампули“, каза той.

Премиерът обяви, че иска да осигури финансирането. „Коронавирусът не е познат, но има реални възможности, както при всеки грип, да се елиминира имунитетът. При лош сценарий – ако се наложи преимунизация, ние няма да можем да ваксинираме цялото население с този капацитет. Да направим тази инвестиция – то е доказано в света като медикаменти, и да си утроим на практика капацитета“, съобщи Борисов.

Д-р Кофинов съобщи, че другият проект е за разширяване на производството на човешки кръвни продукти. Тук се обработват човешките белтъци от дарената от хората кръв - за подсилване на имунитета. Техниката е стара и се нуждаем от нова линия, което ще наложи инвестиция от 7,3 млн. лв. за центрофуги и реактори. Производството е изключително важно, скъпо, губещо за „Бул Био“. Като лекар ви моля да го запазим. То е стратегическо за нашето здравеопазване“.

Третият проект е за възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне. Тези препарати се използват за лечение на тетанус и медицинско отравяне, но намирането на лицензирана конна база е „огромен проблем“. Инвестицията би била на стойност 4,2 млн. лв, за да може „да възобновим производството и да излезем на световните пазари. Тя би се възвърнала за половин или една година“, съобщи председателят на дружеството.

„С апарат за плазма се взема кръвта, връщат се еритроцитите обратно в коня, кръвта пристига при нас и произвеждаме серуми. Трябва конете да са имунизирани, да не се прехвърля заразата“, поясни д-р Кофинов.

Борисов отвърна, че в рамките на седмица иска да реорганизира конните бази и да се съберат коне, от които може да се вземе плацма. „Да се намерят най-добрите животни за производство на серуми“, препоръча премиерът.

„По тези три точки - ще използвам влиянието си върху финансовия министър. Това са неща за бъдещето, които не знаем кога ще ни потрябват“, съобщи Борисов и се съгласи с предложенията на „Бул Био“, макар да не даде категоричен отговор за втория и третия проект.

Той каза, че днес, с две решения на Министерски съвет, „докупуваме апаратура и PCR тестове“. Министър-председателят допълни, че само днес са били заделени 136 млн. лв. за образование. Те ще бъдат инвестирани в иновативни кабинети по природни науки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024