Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на Министерски съвет да се направи инвестиция от 10,8 млн. лева за увеличаване на капацитета на държавното дружество „Бул Био“ с цел създаване на повече ваксини на базата на БЦЖ. 

„Бул Био“ е единственият производител у нас на ваксини, лекарствени продукти, получени от животински и човешки белтъци, алергенни продукти, имуностимулатори. Лицензиран е от СЗО и има европейски сертификати за добра производствена практика.

Министър-председателят посети дружеството и се срещна с председателя му д-р Румен Кофинов, като на място бяха още здравният министър Кирил Ананиев, финансовият министър Владислав Горанов и членът на щаба за борба с коронавируса Тодор Кантарджиев.

„Преди един месец придобихме лиценз за търговия на едро с лекарства, търговия с медицински предпазни средства и с още един лиценз – чрез него сме в процес на обработка на лекарство в помощ на борбата с Covid-19, на основата на хлорохинфосфат“, обяви д-р Кофинов.

„За да може „Бул Био“ да развие потенциала си и държавното здравеопазване да бъде подготвено в бъдеще в борба с инфекциозни заболявания, сме разработили няколко инвестиционни проекта. Първият е нова производствена линия за БЦЖ ваксина. Старата засега произвежда 1,9 млн. ваксини ампули БЦЖ. След една инвестиция от 10,8 млн. лв. новата производствена линия би удвоила капацитета си – от 2 на 4 млн. ампули“, каза той.

Премиерът обяви, че иска да осигури финансирането. „Коронавирусът не е познат, но има реални възможности, както при всеки грип, да се елиминира имунитетът. При лош сценарий – ако се наложи преимунизация, ние няма да можем да ваксинираме цялото население с този капацитет. Да направим тази инвестиция – то е доказано в света като медикаменти, и да си утроим на практика капацитета“, съобщи Борисов.

Д-р Кофинов съобщи, че другият проект е за разширяване на производството на човешки кръвни продукти. Тук се обработват човешките белтъци от дарената от хората кръв - за подсилване на имунитета. Техниката е стара и се нуждаем от нова линия, което ще наложи инвестиция от 7,3 млн. лв. за центрофуги и реактори. Производството е изключително важно, скъпо, губещо за „Бул Био“. Като лекар ви моля да го запазим. То е стратегическо за нашето здравеопазване“.

Третият проект е за възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне. Тези препарати се използват за лечение на тетанус и медицинско отравяне, но намирането на лицензирана конна база е „огромен проблем“. Инвестицията би била на стойност 4,2 млн. лв, за да може „да възобновим производството и да излезем на световните пазари. Тя би се възвърнала за половин или една година“, съобщи председателят на дружеството.

„С апарат за плазма се взема кръвта, връщат се еритроцитите обратно в коня, кръвта пристига при нас и произвеждаме серуми. Трябва конете да са имунизирани, да не се прехвърля заразата“, поясни д-р Кофинов.

Борисов отвърна, че в рамките на седмица иска да реорганизира конните бази и да се съберат коне, от които може да се вземе плацма. „Да се намерят най-добрите животни за производство на серуми“, препоръча премиерът.

„По тези три точки - ще използвам влиянието си върху финансовия министър. Това са неща за бъдещето, които не знаем кога ще ни потрябват“, съобщи Борисов и се съгласи с предложенията на „Бул Био“, макар да не даде категоричен отговор за втория и третия проект.

Той каза, че днес, с две решения на Министерски съвет, „докупуваме апаратура и PCR тестове“. Министър-председателят допълни, че само днес са били заделени 136 млн. лв. за образование. Те ще бъдат инвестирани в иновативни кабинети по природни науки. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед