Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отговори иронично на позицията на Асен Василев и Кирил Петков, че "Продължаваме промяната" не би влязла в коалиция с ГЕРБ, докато партията не смени лидера си.

"Ние считаме, че ако махнат Киро и Асен, ПеПетата стават много приятна партия и може да се коалираме с тях. Ако ДБ махнат някой и БСП махнат някой... тези хора идват заради лидерите. Лидерите работят с екипите си. Всеки си има стойност. Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма. Къде са милиардите, къде са четирите магистрали? Трите тунела, петте моста?", обяви Борисов пред журналисти на посещение в Кюстендил.

Бившият премиер обвини Василев и Петков за това, че "изсмукали стотици милиони от държавата" и обяви, че "Газпром" има полза от отказа на България от горивото заради договора си.

"Вместо "Газпром" да си продава газ на 260 лв., той го продава на 321 лв. за България. Когато Асен Василев видя, че всичко фалира, вчера казва "ами добре, да го докарат в Чирен, какво лошо има". Много интересно дали Христо Иванов ще излезе на протест. Аз съм сигурен, че ДБ са всичко друго, но не и проруски", беше коментарът му.

Борисов продължи да повтаря позицията на ГЕРБ за "100% диверсификация от "Газпром", като обяви, че "има сто начина да се докара не по-скъп газ", но от думите му се разбра, че той е за запазване на руския договор, защото "когато имаш конкурент в лицето на руския газ, всички доставчици свалят цените".

Той поиска от Румен Радев да накара служебния премиер Гълъб Донев и финансовия министър Росица Велкова да направят тригодишна рамка за бюджета на държавата, като обяви, че по данни на ГЕРБ "няма да им стигнат 5 милиарда" през 2023 г. дори ако не се правят капиталови разходи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.