Снимка: © Булевард България

Премиерът в оставка Бойко Борисов попита защо трябва да се явява в парламента следващата сряда – на 21 април, след като беше задължен от народните представители. Все пак той обяви, че ще присъства на заседанието през идващата седмица.

Депутатите поискаха изслушването му по повод Плана за възстановяване и развитие, но според Борисов парламентът ще се превърне в „Народен съд“. Той добави, че планът "с всичките му приложения" няма как да се прочете в Народното събрание, защото "трябва да го четем до юли месец".

Борисов първо каза, че мисли да се яви в парламента, а след това попита: „А защо да се явя, като те са ми гласували оставката? Аз съм гражданин вече според тях“. 

„Вместо да кажат – искаме Борисов да дойде тук, за да го смачкаме, че сега ни е паднал – те лъжат публиката и казват: „Защото искаме да ни представи Плана за възстановяване“. Търсят друг ефект. Не им се бъркам, те имат мнозинство", добави той.

Той бе призован да се яви пред Народното събрание миналата седмица, но още същия ден излезе в отпуск и предостави всички свои задължения на вицепремиера в оставка Томислав Дончев. След предложение, внесено от Мая Манолова в петък, депутатите все пак задължиха Борисов да присъства на заседанието в сряда.

„Не искам да се спекулира, че няма План за възстановяване и развитие", каза Борисов. "Умолявам колегите да го приемат или да го отхвърлят. Такъв план има, правен е от около 200 човека, работили сме много по него, минал е на 38 сесии с Европейската комисия. Правен е от най-добрите специалисти в държавата, а се превърна в ябълка на раздора. Отхвърлете го, ако не ви харесва, но спрете да спекулирате, че няма план“.

От Националния план за възстановяване и устойчивост ще зависи разпределението на 12 млрд. лв. от ЕС за икономиката на България. Лидерите на новите формации в парламента обвиниха кабинета на Борисов, че не е подготвил разумен план.

В неделя Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" определи поведението на Борисов като "потресаващо". "Той иска пари от Европа, без да може членоразделно да обясни основите на плана, на мерките", каза тя в интервю за БНР.

"Не е възможно да се изчете в парламента, трябва да го четем до края на юли. Затова в петък го депозирахме в деловодството на парламента. Умолявам колегите – приемете го. Ако не - направете ваш собствен. Томислав Дончев и Кирил Ананиев са на ваше разположение 24 часа в денонощието", каза Борисов.

Дончев твърди, че останалите формации в парламента извършват "саботаж" срещу плана за възстановяване, а не предлагат свой собствен.

"В плана има саниране, има електронно управление, електронни услуги. В този план няма само асфалт. Проверете го. Дори не го вкарах с постановление, за да не кажат, че ги насилваме. Готови сме да го представим, но той трябва да бъде прочетен от експерти", добави премиерът в оставка.

Той коментира и разформироването на Националния оперативен щаб в борбата срещу Covid-19. Премиерът в оставка обяви, че той все още действа - разпоредено е да функционира до избирането на нов НОЩ. Борисов призова здравната комисия в новия парламент, ръководена от д-р Александър Симидчиев, да реши дали ще се сформира нов щаб.

„Всички тези в парламента, с изключение на някои, които ходиха във ВМА, говориха как този щаб трябва да се разформирова. На всеки брифинг се заяждаха с членовете му. Казах на Ангелов в петък да се проведе пресконференцията, но Симидчиев е председател на здравната комисия – трябва да предложи да остане ли щабът, или не“, каза Борисов.

"Парламентът може още днес да се събере и да вземе решение – новият НОЩ от кого да се ръководи, как да се ръководи, да го има ли, да го няма ли. Всички коментари от лекари и политици, включително от д-р Симидчиев, доказват, че не знаят българското законодателство. НОЩ е съвещателен орган към премиера, съвсем логично е този щаб да се разформирова, за да може новата власт да създаде свой".

Борисов няколко пъти обяви, че е спечелил изборите с голяма преднина пред останалите партии, но в същото време избяга от отговорност и каза: "Управлявайте без нас".

"Спрете с нас да се занимавате. Ние вече сме опозицията, управляващите са те – те ще отговарят. Управлявайте, вече ние не сме ви нужни“, каза той.

Премиерът в оставка няколко пъти изтъкна победата си на изборите, най-вече срещу "бившите остриета на Сергей Станишев срещу него" - Мая Манолова, Татяна Дончева и Корнелия Нинова. "Те общо нямат толкова гласове, колкото ГЕРБ", каза Борисов и упрекна НС, че е приело оставката на кабинета толкова бързо. "В желанието си да унижат ГЕРБ, в петък приеха такова решение".

"Няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да е по-спокоен парламентът. Сега е спокоен – имате мнозинство без ГЕРБ. Защо не го направите?", попита той. "Знаете ли кога ще го направят? Когато по някакъв начин, дори и физически, се разправят с ГЕРБ".

По думите му - "летният преврат, започващ от "Росенец" и Христо Иванов, е добре координиран между "Да, България" и ДПС". "За всички стана ясно, че ГЕРБ не е имала, няма и няма да има договорки с ДПС. Сега ще питате ли има ли тайна договорка между ДСП и ДБ?".

Борисов каза, че няма да бави предложението си за кабинет. "Моят страх е, че няма да направят правителство. На тях и на Радев им трябва служебно правителство", добави премиерът в оставка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията