Борисов: Като някой ми заговори за корупция, аз му показвам метрото Снимка: © Facebook.com/BoykoBorissov

Премиерът Бойко Борисов се похвали с пускането на третия лъч от софийското метро. Днес официално се дава началото на движението на мотрисите от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“ - по този повод министър-председателят определи българското метро като най-евтиното и най-красивото в Европа.

„Трасето от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“ е 8 километра. По него са изградени 8 нови, модерни и красиви станции, на които са поставени и стъклени прегради срещу инциденти, които ще разделят пероните и влака. С огромни инвестиции само за 11 години дължината на метрото се увеличи с близо 40 км. Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа“, написа Борисов във „Фейсбук“.

„Цял подземен град и лесна връзка между всички точки на София. Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена. Затова като някой ми заговори за корупция в България - аз му показвам метрото“, съобщи още премиерът.

По думите му - това е била най-трудната отсечка на подземната железопътна линия в столицата. По-сложни терени за строене били Южната дъга на София, магистралите "Хемус", "Струма" и "Европа" и газопроводите.

Борисов възхвали действията на управляващите и изтъкна, че преди тях е имало само „10 км метро и магистрала до Правец“. „Призовавам всички да пазят и ценят новата придобивка, защото тя не е даденост“, каза той.

Стойността на проекта е 498 млн. евро - национално и европейско финансиране. Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза при откриването, че над 60 хиляди пътници дневно ще могат да използват първия участък от новата линия.

Първият етап от третата линия на метрото започна своята реализация през 2016 година. Той свързва ул."Житница" в квартал "Красно село" с бул."Владимир Вазов". Вторият етап е с дължина 4 километра и е в район "Овча купел" до околовръстния път на Горна баня. Той е строително завършен. Предстоят довършителни работи. Към края на годината се планират комплексни изпитания, за да може да се готви за въвеждане в експлоатация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024