Борисов на разпит по делото срещу Бобоков: Прокуратурата иска "да угоди" на Радев Снимка: © Булевард България

Премиерът Бойко Борисов пристигна в сградата на Специализираната прокуратура, за да бъде разпитан като свидетел по разследването срещу Пламен Бобоков. Бизнесменът е проверяван по данни за предполагаема търговия с влияние, след като прокуратурата откри данни за негова комуникация с лица на висши позиции в администрацията на президента, Външно министерство, съдебната власт и др.

„За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези така публични събития – нали той каза, че има двоен аршин. Неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мен ме викали и не сте знаели“, коментира министър-председателят на излизане от спецпрокуратурата, говорейки за президентския съветник Пламен Узунов, чиято комункация с Бобоков стана публична.

Премиерът добави, че се познава с Пламен Бобоков от 10 години. „Винаги съм считал, че е почтен човек“, каза Борисов. "Бил е в мои делегации, оказвал съм му съдействие за бизнеса зад граница по предложение на работодателските огранизации. Всичко е било в сферата на това, което законът позволява", посочи Борисов.

Самият Пламен Бобоков показа разпечатки от телефона си, от които се вижда, че е уговорил среща с Борисов по повод казуса със задържането на либийския танкер "Бадр" в пристанище Бургас. SMS-ът с обръщението "Добро утро, бос!" до министър-председателя стана повод за призоваването му на разпит.

„Каза ми, че може да обявяват България за пиратска държава, с либийския колега изяснихме случая. Корабът няколко пъти сменя флаг и собственост. Гранична полиция го пази, на котва е в Бургас", каза Борисов по повод кораба "Бадр".

Депутатът от ГЕРБ-Русе Пламен Нунев също е разпитван от специализираните прокурори заради "установена комуникация на различни дати през 2019 г." с Бобоков. Бившият общински ръководител на ГЕРБ в Русе Росен Даскалов е третият призован на разпит по случая.

До момента по досъдебното производство няма повдигнати обвинения. Все още се води компютърно-техническа експертиза на иззетите мобилни устройства на Пламен Бобоков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024