Борисов намери 228 "излишни" машини за гласуване в склад в София

Ръководството на ГЕРБ подаде сигнал за наличието на 228 машини за гласуване, идентични с поръчаните от ЦИК, за които обаче твърди, че са извън общата бройка за вота на 14 ноември.

Бойко Борисов направи пряко включване през Facebook-профила си пред столичен склад, за да обяви, че в него се съхраняват допълнителни машини за гласуване.

Той обяви, че разполага с писмо от ЦИК до председателя на ДАНС, в което службата е уведомена за появата на машините. Информацията му идвала и от "висши служители на МВР, които са възмутени от лъжите на Рашков".

Борисов разви хипотетичен сценарий, че машините може да се използват за манипулиране на вота и "да направят 228 000 гласа в полза на Радев", като за пореден път намекна за повторение на аферата "Костинброд".

Твърденията му обаче бяха подложени на съмнения от Божидар Божанов - експерт на "Демократична България" по електронно управление и кандидат-депутат. Божанов посочва, че "ГЕРБ не познават нито изборния процес, нито технологиите. Но това изобщо не им пречи да всяват паника и да генерират недоверие в процеса".

Тезата на Борисов е, че излишните машини "нямат работа в този склад, ако всичко е коректно и честно", защото в него се съхраняват основните устройства за изборите на 14 ноември.

"Само да не излязат с номера, че тези машини са я за Грузия, я за Албания, я за резервни части", каза той.

"Партиите на Румен Радев бяха против контролните талони да се броят. Те като си знаят, че имат още 228 машини, или ще си начукат данните, когато им потрябва... така си обяснявам защо партията на Слави Трифонов реши в последния момент, че по-добре да не се броят (контролните разписки). Костинбродският сценарий е тук. Докарани са в България, минали са пред Митниците и от там хората на Рашков ги карат тук, при "белите" машини", каза бившият премиер.

"Не е целта да всяваме недоверие, единствената цел е да получим отговори. Изборен процес, в който гражданите нямат доверие, е компрометиран", каза после Томислав Дончев.

Божидар Божанов обаче критикува "аналоговия Борисов" и ГЕРБ за това, че правят внушения за "грандиозна измама", без да разбират начина на отчитане на вота с машините.

Той посочва, че допълнителните машини не могат да помогнат с нищо, ако някой реши да прави манипулации на изборите.

"За да стане, в РИК трябва да пристигнат подправени протоколи. Защото там се отчита резултатът, а първичният документ е секционният протокол. Допълнителните машини по никакъв начин не помагат за това - форматът на протоколите е ясен и могат да се генерират на всеки лаптоп. Но не могат да бъдат подписани с валиден подпис, защото се подписват с карти на СИК.И дори това не е достатъчно, защото секционните протоколи са разпечатани и всеки член на секционните комисии има копие", пише той.

Единственият начин е да бъде изцяло подменен софтуера, който да генерира грешни протоколи изначално, пише Божанов, като посочва, че и за тази цел не е необходимо да се внасят излишни машини.

Той казва още, че срещу генериране на фалшиви протоколи от софтуера има няколко гаранции - проверка на хеша на софтуера, проверка на извадка от разписките, следизборен централизиран одит, проверка на изхония код от експерти, използване на UEFI ключ под контрола на ЦИК

До момента няма коментар по случая от изборната администрация.

От "Сиела норма" (доставчик на машините за гласуване) са отказали да говорят пред bTV, защото "по договор с ЦИК за машините били заплашени с неустойки, ако коментират каквото и да било".

Междувременно от Държавна агенция „Електронно управление“ съобщиха, че вече са удостоверили съответствието на доставените машини за гласуване за изборите на 14 ноември 2021 г.

"Бяха представени методологията и начинът на изпълнение, както и технологията, по която се реализира машинното гласуване, съобразно чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс. На експертната среща беше представен и проект на доклад за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване и придружаващият софтуер.

По време на удостоверяването, регистрираните предварително от ЦИК представители на партии, коалиции, инициативни комитети, български неправителствени организации и БАН, както и мисията за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) имаха достъп до предоставените от ЦИК машини за гласуване", казват от агенцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024