Борисов намери 228 "излишни" машини за гласуване в склад в София

Ръководството на ГЕРБ подаде сигнал за наличието на 228 машини за гласуване, идентични с поръчаните от ЦИК, за които обаче твърди, че са извън общата бройка за вота на 14 ноември.

Бойко Борисов направи пряко включване през Facebook-профила си пред столичен склад, за да обяви, че в него се съхраняват допълнителни машини за гласуване.

Той обяви, че разполага с писмо от ЦИК до председателя на ДАНС, в което службата е уведомена за появата на машините. Информацията му идвала и от "висши служители на МВР, които са възмутени от лъжите на Рашков".

Борисов разви хипотетичен сценарий, че машините може да се използват за манипулиране на вота и "да направят 228 000 гласа в полза на Радев", като за пореден път намекна за повторение на аферата "Костинброд".

Твърденията му обаче бяха подложени на съмнения от Божидар Божанов - експерт на "Демократична България" по електронно управление и кандидат-депутат. Божанов посочва, че "ГЕРБ не познават нито изборния процес, нито технологиите. Но това изобщо не им пречи да всяват паника и да генерират недоверие в процеса".

Тезата на Борисов е, че излишните машини "нямат работа в този склад, ако всичко е коректно и честно", защото в него се съхраняват основните устройства за изборите на 14 ноември.

"Само да не излязат с номера, че тези машини са я за Грузия, я за Албания, я за резервни части", каза той.

"Партиите на Румен Радев бяха против контролните талони да се броят. Те като си знаят, че имат още 228 машини, или ще си начукат данните, когато им потрябва... така си обяснявам защо партията на Слави Трифонов реши в последния момент, че по-добре да не се броят (контролните разписки). Костинбродският сценарий е тук. Докарани са в България, минали са пред Митниците и от там хората на Рашков ги карат тук, при "белите" машини", каза бившият премиер.

"Не е целта да всяваме недоверие, единствената цел е да получим отговори. Изборен процес, в който гражданите нямат доверие, е компрометиран", каза после Томислав Дончев.

Божидар Божанов обаче критикува "аналоговия Борисов" и ГЕРБ за това, че правят внушения за "грандиозна измама", без да разбират начина на отчитане на вота с машините.

Той посочва, че допълнителните машини не могат да помогнат с нищо, ако някой реши да прави манипулации на изборите.

"За да стане, в РИК трябва да пристигнат подправени протоколи. Защото там се отчита резултатът, а първичният документ е секционният протокол. Допълнителните машини по никакъв начин не помагат за това - форматът на протоколите е ясен и могат да се генерират на всеки лаптоп. Но не могат да бъдат подписани с валиден подпис, защото се подписват с карти на СИК.И дори това не е достатъчно, защото секционните протоколи са разпечатани и всеки член на секционните комисии има копие", пише той.

Единственият начин е да бъде изцяло подменен софтуера, който да генерира грешни протоколи изначално, пише Божанов, като посочва, че и за тази цел не е необходимо да се внасят излишни машини.

Той казва още, че срещу генериране на фалшиви протоколи от софтуера има няколко гаранции - проверка на хеша на софтуера, проверка на извадка от разписките, следизборен централизиран одит, проверка на изхония код от експерти, използване на UEFI ключ под контрола на ЦИК

До момента няма коментар по случая от изборната администрация.

От "Сиела норма" (доставчик на машините за гласуване) са отказали да говорят пред bTV, защото "по договор с ЦИК за машините били заплашени с неустойки, ако коментират каквото и да било".

Междувременно от Държавна агенция „Електронно управление“ съобщиха, че вече са удостоверили съответствието на доставените машини за гласуване за изборите на 14 ноември 2021 г.

"Бяха представени методологията и начинът на изпълнение, както и технологията, по която се реализира машинното гласуване, съобразно чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс. На експертната среща беше представен и проект на доклад за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване и придружаващият софтуер.

По време на удостоверяването, регистрираните предварително от ЦИК представители на партии, коалиции, инициативни комитети, български неправителствени организации и БАН, както и мисията за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) имаха достъп до предоставените от ЦИК машини за гласуване", казват от агенцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022