Борисов не бил подарил куче на Путин, той сам си го взел Снимка: © Getty Images

Подарил ли е Бойко Борисов българско овчарско куче на президента на Русия Владимир Путин или Путин сам си го е взел? Лидерът на ГЕРБ разказа нова версия за историята от 2010 г., когато настоящият руски държавен глава бе министър-председател и посети официално София. Снимката от срещата в Министерския съвет, на която Путин гушка връченото му от Борисов кутре, тогава обиколи света. Повдигането на темата за отношенията между двамата политици сега - близо 12 години по-късно, когато Русия нападна Украйна и спря газа за България, силно възмути Борисов. На пресконференция в централата на ГЕРБ днес той обяви:

"Сега се лигави една, като обяснява за кученцето и газта. Не ви ли е срам, бе? Правили сме го за народа, за хората, хората обичат кучета в България".

"Сега вие гушкате шпицове, малки, такива-онакива, дето не мяза много... кокер шпаньоли, болонки, а нямаше българско куче. И като дойде Путин, тогава беше премиер, неговото, което взе, го гледа и направо му се хвърли в краката. Той го взе, гушна го и така го взе. Аз му казах: "Ако ще го гледаш, ти го давам," разказа Борисов. "Иначе ги обичам като деца, няма да ти го дам". Той ми вика: "Обещавам, че ще го гледам" - нека да ме опровергае."

"Минаха няколко дни и му се обадих по телефона. Викам: "Ей, да не вземете сега да го разпорите да му търсите чипове, подслушватели, това е душичка златна, няма да го пипате," продължи председателят на ГЕРБ.

През ноември 2010 г. Путин бе на трето еднодневно посещение в София - по покана именно на Борисов. Визитата доведе до подписването на споразумение между "Газпром" и Българския енергиен холдинг за създаването на компанията за строителство на българската отсечка от газопровода "Южен поток". След почерпка в битов ресторант, тогавашният руски премиер се прибра в Москва с подаръци - противно на разказаната по-горе история, а кучето бе връчено официално на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет.

Пак днес, на въпрос кой е отговорен, че България е зависима от руския газ, Бойко Борисов върна лентата до основаването на държавата: "Още когато хан Аспарух, хан Кубрат, хан Крум, българските велики ханове се установяват на тази територия, са направили така, че да сме геостратегически най-близко до тях (до Русия - б.р.)."

След като отбеляза, че по време на комунистическия режим в България газопреносната мрежа е била развивана така, че да се изгради пълна зависимост от Русия, той изрази мнение, че единствено правителството на ГЕРБ е работило за истинска диверсификация и я е постигнало, за което заслужава благодарности.

"Ясен ли съм?" обърна се той към журналиста, който зададе въпроса. "Това са нарисувани факти и ако кажеш "Не е така", се качваме - сега нямам такава джипка, Кирил Петков я кара, но все ще намерим, шкодата е долу - и ще те водя от точка до точка, докато кажеш "Да".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023