Премиерът Бойко Борисов призова протестиращите да не влизат в съприкосновение с полицейските служители по време на демонстрациите.

В изявление, излъчено на живо в профила му във Facebook, той уличи Христо Иванов (Да България) и Мустафа Карадайъ (ДПС) в сговор около протестите пред резиденцията на Доган в "Росенец", които нарече "псевдо-организирано етническо напрежение".

"С какво подразнихме ние вчера, освен че сложихме България там, където й е мястото. Изсветлихме финансите и банковата система. Изведнъж - страхотно напрежение. Чух Христо Иванов, казах му, че нашите представители... свиках комисията и казах нашето мнение. След това се оказа, че си пият водичка и се прегръщат и целуват, а до обяд мислихме, че ще избухне страхотно етническо напрежение. Сега прерасна в огромен митинг, добре платен. Много добре платен... Митко Николов 3 мандата с абсолютно мнозинство спечелва Бургас. Стана един от най-красивите европейски градове. А сега го замерят с вода. Не ние сме продали базата в Лукойл, не по наше време се строеше Сарая", каза Борисов.

Думите му са препратка към критиката от страна на Мустафа Карадайъ за това, че кметът на Бургас Димитър Николов и полицията са допуснали да се стигне до среща между протестиращите срещу завземането на плажа край резиденцията и част от придошлите симпатизанти на ДПС. Кадрите от мястото на протеста при "Росенец" обаче показаха, че нямаше взаимно агресивно отношение нито от едната, нито от другата страна с изключение на съпротивата при опита за акостиране на "частното пристанище" на Доган.

Борисов изрично се обърна към работодателските организации и синдикатите "да си направят и те бърза преоценка какво искат да се случи в страната".

"Толкова много сме направили, толкова усилия сме положили. Нищо не ни задържа в управлението освен отговорността, че онези ще счупят държавата. Те не могат да управляват, доказали са го. Дойдат ли БСП, веднага спират еврофондовете", каза Борисов.

"Сега искат да строшат Министерски съвет. Да строшат "Тракия", "Марица", метрото. Изградили сме двойно повече магистрали от Тодор Живков. Затова ли да дадем оставка? Доходите растат, с пандемията се справихме най-добре в Европа, докато не започнаха да торпилират мерките - същите тези хора със щедрото финансиране на Божков... Протестирайте, колкото искате, но пазете полицаите, за да ви пазят и те. Надявам се на здравия разум, няма да призова тези, които са гласували за ГЕРБ, да правят същото като неговите симпатизанти. Няма да призовем и агитки да се държат по този начин. Има си демократични начини да вземеш едно управление. Да влизаш със служебно правителство през задния вход не е демократично. Не че ме е страх, страх ме е това, което става с полицаите. Благодаря за всеки, който прояви разум", каза Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени