Борисов обиди грозно Кирил Ананиев за това, че допусна подкрепа на ГЕРБ за ПП

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отправи грозно предупреждение срещу Кирил Ананиев - бивш финансов министър и един от най-опитните експерти в партията му - само защото той си позволи да допусне евентуална подкрепа от ГЕРБ за кабинет с мандат на "Продължаваме промяната" в интервю за БНТ.

Борисов даде ясно да се разбере, че такъв сценарий не съществува, а междувременно унизи Ананиев пред цялата си парламентарна група.

"На определена възраст ерекцията и пикаенето не трябва да се изпускат. Така му дошло и веднага го казал. Да, ама представи си правителство, в което министър на вътрешните работи е Рашков, и ти го подкрепяш. Представяш ли си как става практически? Или Асен Василев финансов министър с всички сътворени от него неща - и ти го подкрепяш.

Ако това ти е било на акъла - добре. Но ако не е било това, просто повече си мерете приказките. След това става какофония. Когато говорите нещо, обяснявайте защо го правите. В името на държавата сме готови на всякакви компромиси, но това трябва да е осъзнато и от другите", беше обяснението на Борисов.

67-годишният Ананиев е с четири години по-възрастен от бившия премиер. Той спечели пореден мандат на ГЕРБ от Пернишкия избирателен район. Нито един от колегите му не направи забележка на партийния лидер.

В обясненията си пред групата Борисов прехвърли на депутатите си и "вината" за успешния вот на недоверие срещу Кирил Петков.

"Това е един от малкото случаи, в които ви послушах да се наложите над мен - да го свалим това правителство. Наивното във вас беше, че хората ще разберат какво са сътворили за тези 6 месеца. Хората не можаха да го разберат напълно и само ни преместиха напред", коментира той с недоволство.

Борисов даде сигнал, че ще поиска отсрочка преди даването на първия мандат от Румен Радев, за да може да се изясни дали има начин да се формира управление "на националното съгласие" - явно с мандата на ГЕРБ - или ще се ходи на нови избори.

"То може да бъде без нито един депутат, само експерти. Може да бъде с водещите фигури на партиите, да носят отговорност. Само така има смисъл, иначе вместо да се продължава с тази агония, да се отива на избори. Не искам това, затова правим всички компромиси", каза още той.

"Знам, че се чувствате победители, но в сегашната обстановка не сме в състояние да направим правителство. Има краен вариант - кабинет на малцинството - и може би ако се изчерпат всички ходове, ще го направим заради нашите избиратели", каза Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024